Zahtev Fiskalnog saveta Vladi da povuče izmene penzijskog sistema

Bez autora
Sep 20 2018

Fiskalni savet zatražio je danas da Vlada povuče predložene izmene penzijskog sistema i ocenio da se, osim ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da određuje iznose penzija.Fiskalni savet negativno ocenjuje predložene zakonske izmene kojima se, pored ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju. Predlog da se ukine formula za usklađivanje penzija bi ugrozila predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije „degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka“, ocenjuje FS.

Zahtev Fiskalnog saveta Vladi da povuče izmene penzijskog sistemaFiskalni savet zatražio je danas da Vlada povuče predložene izmene penzijskog sistema i ocenio da se, osim ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da određuje iznose penzija.

Fiskalni savet negativno ocenjuje predložene zakonske izmene kojima se, pored ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju, navodi se u saopštenju FS.

Predlog da se ukine formula za usklađivanje penzija bi ugrozila predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije „degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka“, ocenjuje FS.

Predlog da se uvede diskreciona mogućnost Vladi da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju, smatra Fiskalni savet, nije u skladu sa principima penzijskog osiguranja i krši principe odgovorne socijalne politike.

Predlažemo da se zakonske izmene povuku kako ne bi došlo do ugrožavanja jednog od ključnih ekonomskih i društvenih sistema u Republici Srbiji, sugeriše FS.

Iako se predloženim izmenama opravdano ukida zakon o privremenom smanjenju penzija do kraja septembra ove godine, Predlog zakona neće omogućiti povratak na regularno funkcionisanje penzijskog sistema već bi, naprotiv, doveo do urušavanja njegove predvidljivosti i integriteta, poručuje FS.

Predlogom zakona de facto se ukida formula za usklađivanje penzija i Vladi se daje diskreciono pravo da odlučuje o usklađivanju penzija, ističe FS i ocenjje da bi „ukidanjem formule za usklađivanje Srbija napustila dobru evropsku praksu i degradirala svoj sistem na nivo najnestabilnijih penzijskih sistema u državama Severne Afrike i Bliskog Istoka“.

Fiskalni savet ocenjuje i da su „nedovoljno promišljene promene usklađivanja penzija u prošlosti bile praćene velikim društvenim i fiskalnim turbulencijama“.

Obrazloženje zakonodavca da se predloženim ukidanjem formule za usklađivanje „obezbeđuje efikasnije planiranje potrošnje u skladu sa ekonomskim mogućnostima budžeta“ – nije validno, ukazuje Fiskalni savet i poziva da se, umesto ukidanja, teško stečena stabilnost penzijskog sistema „iskoristi za usvajanje formule za usklađivanje koja bi bila i ekonomski održiva i uživala široku društvenu podršku“.

Predlog zakona omogućuje Vladi Srbije da diskreciono odlučuje o isplati „novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju“.

Novčano uvećanje uz penziju bi, po oceni Fiskalnog saveta, podrilo integritet i principe na kojima sistem penzijskog i invalidskog osiguranja decenijama funkcioniše u Srbiji.

Novčano uvećanje uz penziju, ocenjuje FS, istovremeno „krši principe odgovorne socijalne politike“.

Institut minimalne penzije jedini je sistemski pristup za ostvarivanje socijalne komponente u okviru penzijsko-invalidskog osiguranja“, sugeriše FS.

Ovo telo upozorava kako „nema nikakvih garancija da uvođenje tzv ‘novčanog uvećanja uz penziju’ neće biti samo prvi korak u postepenoj promeni decenijskog karaktera penzijskog sistema“.

Ukoliko je namera zakonodavca da promeni suštinu penzijskog sistema – to bi trebalo uraditi na jasan, društveno odgovoran i transparentan način, naglašava Fiskalni savet i poziva da se odbaci predlog „novčanog uvećanja uz penziju“, a „da se mere socijalne politike sprovode na sistemski i uređen način“, naglašeno je u saopštenju Fiskalnog saveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik