Cijene goriva među prosječnim u Evropi

Bez autora
Sep 23 2018

Ministarstvo ekonomije objavilo je danas prvi sedmični Bilten o cijenama naftnih derivata, prema kojem su cijene eurodizela i eurosupera 95 u Crnoj Gori među prosječnim u Evropi. Prema podacima iz Biltena, litar euraodizela u Crnoj Gori košta 1,3 eura, dok je najskuplji u Belgiji 1,56 eura, a najjeftiniji u Makedoniji 1,07 eura. Cijena euraodizela u Crnoj Gori je u sredini među zemljama regiona. Skuplji euraodizel plaćaju građani Albanije 1,41 eura, Srbije, 1,39 eura i Hrvatske 1,36 eura. Litar euraosupera u Crnoj Gori košta 1,38 eura, dok je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, 1,14 eura, a najskuplji u Holandiji 1,68 eura. Kada je u pitanju region, euraosuper je u odnosu na Crnu Goru skuplji u Hrvatskoj i Albaniji, gdje košta po 1,41 eura, a jeftiniji u BiH gdje se može kupiti za 1,14 eura, Makedoniji 1,18 i Srbiji 1,3 eura.

Cijene goriva među prosječnim u EvropiMinistarstvo ekonomije objavilo je danas prvi sedmični Bilten o cijenama naftnih derivata, prema kojem su cijene eurodizela i eurosupera 95 u Crnoj Gori među prosječnim u Evropi.

Prema podacima iz Biltena, litar euraodizela u Crnoj Gori košta 1,3 eura, dok je najskuplji u Belgiji 1,56 eura, a najjeftiniji u Makedoniji 1,07 eura.

Cijena euraodizela u Crnoj Gori je u sredini među zemljama regiona. Skuplji euraodizel plaćaju građani Albanije 1,41 eura, Srbije, 1,39 eura i Hrvatske 1,36 eura.

Litar euraosupera u Crnoj Gori košta 1,38 eura, dok je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini (BiH) i Bugarskoj, 1,14 eura, a najskuplji u Holandiji 1,68 eura.

Kada je u pitanju region, euraosuper je u odnosu na Crnu Goru skuplji u Hrvatskoj i Albaniji, gdje košta po 1,41 eura, a jeftiniji u BiH gdje se može kupiti za 1,14 eura, Makedoniji 1,18 i Srbiji 1,3 eura.

Ministarstvo, odnosno njegov Direktorat za energetiku, od danas će, na sedmičnom nivou, objavljivati osnovne podatke vezane za maloprodaju naftnih derivata, odnosno uporedne cijena goriva u okruženju.

“Direktorat će te podatke objavljivati u cilju pospješivanja konkurencije na maloprodajnom tržištu naftnih derivata u Crnoj Gori, podizanja kvaliteta objektivnog informisanja građana o cijenama i kvalitetu goriva i sagledavanja uporedniih podataka u regionu i Evropi”, navodi se u Biltenu.

U Biltenu je objašnjeno da je, prema Zakonu o energetici, energetski subjekat koji obavlja djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima dužan da trguje naftnim derivatima propisanog kvaliteta.

“Energetski subjekat dužan je da određenim vrstama naftnih derivata i/ili biogoriva trguje po cijeni koja nije viša od maksimalne maloprodajne cijene koju je utvrdilo Ministarstvo ekonomije, u skladu sa važećim propisom, a slobodan je da proizvod ponudi po bilo kojoj nižoj cijeni”, dodaje se u Biltenu.

Zakonom je propisano da tržišni inspektor obavlja inspekcijski nadzor nad primjenom propisa kojima se utvrđuju maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata i biogoriva i uređuje kvalitet i način kontrole kvaliteta naftnih derivata i biogoriva, čime se štite prava potrošača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik