Američki “Behtel” zainteresovan za Moravski koridor

Bez autora
Sep 23 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će u narednom periodu biti potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom “Behtel”, koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora. Mihajlović je, gostujući u emisiji “Sedmica” Radio Beograda, istakla da su u realizaciji infrastrukturnih projekata u Srbiji prisutne Svetska banka, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj kao finansijeri, uz kineske, azerbejdžanske i evropske izvođače, a uskoro ćemo možda imati i američke izvođače. Svaki put je politički projekat i svaki put koji gradimo Srbiji povećava političku, ekonomsku i infrastrukturnu stabilnost. Zato ne odustajem od auto-puteva i regionalnih auto-puteva jer su oni važni za stabilnost jedne zemlje, naglasila je ona.

Američki “Behtel” zainteresovan za Moravski koridorPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će u narednom periodu biti potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom “Behtel”, koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora.

Mihajlović je, gostujući u emisiji “Sedmica” Radio Beograda, istakla da su u realizaciji infrastrukturnih projekata u Srbiji prisutne Svetska banka, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj kao finansijeri, uz kineske, azerbejdžanske i evropske izvođače, a uskoro ćemo možda imati i američke izvođače.

Svaki put je politički projekat i svaki put koji gradimo Srbiji povećava političku, ekonomsku i infrastrukturnu stabilnost. Zato ne odustajem od auto-puteva i regionalnih auto-puteva jer su oni važni za stabilnost jedne zemlje, naglasila je ona.

Mihajlović je, govoreći o rezultatima posete srpske delegacije Kini prethodne nedelje, navela da je ta poseta bila verovatno najznačajnija do sada, i to ne samo zbog vrednosti potpisanih ugovora, već i zbog toga što je još jednom pokazano prijateljstvo između dva lidera i dve zemlje.

To se, kako je ukazala, vidi iz posebnog odnosa kineskog predsednika Si Đinpinga prema predsedniku Srbije i srpskoj delegaciji, a videli smo to i prilikom razgovora sa drugim kineskim zvaničnicima i kompanijama.

Mihajlović, koja je i predsedavajuća srpskom delu Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju NR Kine i Srbije, istakla je da je važan rezultat posete i potvrda opredeljenja Kine da ulaže ne samo u infrastrukturu, već i u industriju.

Prema njenim rečima, ugovori između Srbije i Kine više nisu samo iz oblasti infrastrukture, tu je i rešavanje pitanja RTB Bor, izgradnja industrijske zone u Borči, koja će biti najveća slobodna zona u čitavom regionu.

Kada se tri milijarde dolara ugovora, memoranduma i protokola koje smo potpisali doda na postojećih gotovo 6,5 milijardi dolara investicija u infrastrukturi i Železari Smederevo, dolazimo do iznosa od približno 10 milijardi dolara kineskih investicija u Srbiji, podvukla je ona.

Među potpisanim ugovorima, kako je dodala, jeste i finansijski ugovor za izgradnju deonice obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka, koja će biti završena za dve i po godine.

Mihajlović je izrazila očekivanje da u narednih dvadesetak dana bude potpisan i finansijski ugovor za deonicu auto-puta koji će povezati Srbiju i Crnu Goru, od Preljine do Požege.

Kao prioritete Ministarstva u oblasti infrastrukture, ona je navela izgradnju brze pruge Beograd–Budimpešta i rekonstrukciju ostalih deonica na železničkom Koridoru 10.

Prema njenim rečima, prva deonica buduće brze pruge, od Beograda do Stare Pazove, trebalo bi da bude završena za dve godine, a za nešto više od dve godine i deonica do Stare Pazove do Novog Sada.

To znači da će se od Beograda do Novog Sada stizati za 25 minuta, objasnila je Mihajlović, dodajući da se trenutno sa kineskom stranom pregovara i o potpisivanju finansijskog ugovora za deonicu od Novog Sada do Subotice, vrednu približno milijardu evra.

Ona je najavila da bi za tri do tri i po godine trebalo da bude kompletno modernizovan železnički koridor 10 od severa do juga, podsetivši na to da je nedavno za prugu Beograd–Niš u Sofiji potpisan memorandum sa kineskom kompanijom CRBC o izradi dokumentacije i rekonstrukciji.

Njihove tehničke ekipe su već u Beogradu i zajedno sa našim inženjerima rade na projektno-tehničkoj dokumentaciji, a sledeće godine bi mogli da počnu radovi, precizirala je ona.

Najmanje tri godine je potrebno da se rekonstruiše pruga od Beograda do Niša za brzine do 160 kilometara na sat, rekla je Mihajlović i dodala da je već počela realizacija projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Niš–Dimitrovgrad, za koju je potpisan ugovor vredan 268 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik