Od EU za zapošljavanje 6,3 miliona evra

Bez autora
Sep 23 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem predstavio je planove i ciljeve za unapređenje mera aktivne politike zapošljavanja i smanjenje stope nezaposlenosti, pre svega među kategorijama teže zapošljivih lica, na konferenciji održanoj povodom početka sprovođenja projekta „EU podrška Nacionalnoj službi za zapošljavanje“ i „EU podrška politici zapošljavanja“.Ministar je rekao da je jedan od strateških ciljeva Vlade Republike Srbije i Ministarstva obezbeđivanje stabilnog, održivog i efikasnog rasta zaposlenosti, pri čemu su iskustva Evropske unije na polju unapređenja zapošljivosti i podsticanja zapošljavanja, prvenstveno kategorija teže zapošljivih lica, od prioritetnog značaja.

Od EU za zapošljavanje 6,3 miliona evraMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem predstavio je planove i ciljeve za unapređenje mera aktivne politike zapošljavanja i smanjenje stope nezaposlenosti, pre svega među kategorijama teže zapošljivih lica, na konferenciji održanoj povodom početka sprovođenja projekta „EU podrška Nacionalnoj službi za zapošljavanje“ i „EU podrška politici zapošljavanja“.

Ministar Đorđević rekao je da je jedan od strateških ciljeva Vlade Republike Srbije i Ministarstva obezbeđivanje stabilnog, održivog i efikasnog rasta zaposlenosti, pri čemu su iskustva Evropske unije na polju unapređenja zapošljivosti i podsticanja zapošljavanja, prvenstveno kategorija teže zapošljivih lica, od  prioritetnog značaja.

„Više od  30 odsto  lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je bez kvalifikacija i neophodna im je dodatna podrška i uključivanje u one mere aktivne politike zapošljavanja koje će upravo doprineti poboljšanju njihovog položaja na tržištu rada. Obrazovanje i usklađivanje obrazovnih ishoda sa potrebama tržišta rada je ključni faktor uspeha našeg zajedničkog rada. “, istakao je ministar Đorđević.

Ministar je dodao da je Srbija u ozbiljne reforme krenula još 2014. godine i od tada je smanjenje nezaposlenosti postao jedan od prioriteta, kako bi se svim građanima pružila ista prava na tržištu rada, jer Srbija želi da bude zemlja u kojoj nezaposlenost neće postojati.

„Smanjenje nezaposlenosti u Srbiji je na minimumu i kreće se oko 12 odsto. Verujem da će ovi projekti doprineti da nezaposlenost bude iz godine u godinu sve manja i da će uskoro imati jednocifrenu vrednost, kako je i naš predsednik Aleksandar Vučić obećao“, rekao je Đorđević i još jednom zahvalio EU i šefu Delegacije što prepoznaju i podržavaju napore Srbije da kroz jačanje politike zapošljavanja dalje unapređuje ekonomsku stabilnost Srbije i čitavog regiona.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici rekao je da Evropska unija, kroz ova dva projekta nastavlja da pomaže Srbiji u politici aktivnog zapošljavanja. Kako navodi ovi projekti doprineće efikasnom usklađivanju ponude i potražnje na tržištu rada, a očekivani rezultat je bolje funkcionisanje tržišta rada u Srbiji.

„Usvojena znanja biće od izuzetne važnosti i za kvalitetnu pripremu institucija i aktera Republike Srbije u oblasti politike zapošljavanja za proces pristupanja EU, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 19“, rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, ovim projektima obezbediće se kapaciteti u Ministarstvu i NSZ-u, kako bi imali bolje i nove aktivne politike zapošljavanja, a vršiće se i primena ovih aktivnih politika.

„Srpska ekonomija raste, a nezaposlenost se snižava. Izdvajajući novac za poboljšanje uslova za zapošljavanje i stvaranju pozitivne klime za otvaranje novih, održivih radnih mesta, Evropska unija želi da pomogne svima da imaju jednake šanse na tržištu rada“, izjavio je Sem Fabrici. 

U okviru podrške koju Evropska unija kontinuirano pruža Srbiji u cilju smanjenja nezaposlenosti, Nacionalnoj službi za zapošljavanje dodeljena je direktna finansijska pomoć u vrednosti od oko 4,5 miliona evra za implementaciju projekta „EU podrška Nacionalnoj službi za zapošljavanje“, koji se sprovodi pod okriljem Vlade Srbije koja je iz nacionalnog budžeta izdvojila dodatnih oko 500.000 evra.

Evropska unija je iz fonda IPA 2013 predvidela još 1,8 milion evra za projekat „EU podrška politici zapošljavanja“. Osnovni cilj ovog projekta je efikasno i delotvorno usaglašavanje ponude i potražnje na tržištu rada i njegovo sveobuhvatno bolje funkcionisanje, sa posebnim akcentom na inkluziju osoba sa invaliditetom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik