60% automobila starije od 12 godina

Bez autora
Sep 23 2018

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da je saobraćaj u Srbiji jedan od najvećih izvora zagađenja životne sredine, dok je kvalitet vazduha u brojnim gradovima lošijeg kvaliteta. Trivan je, na obeležavanju Svetskog dana bez automobila, na parkingu Sportsko-rekreativno poslovnog centra „Milan Gale Muškatirović“, istakao da je to razlog da se okrenemo drugim ekološki prihvatljivijim sredstvima prevoza. On je ukazao na značaj promena navika, svesti o uticaju mobilnosti na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i na neophodnost okretanja ka alternativnim, ekološki prihvatljivim prevoznim sredstvima.

60% automobila starije od 12 godinaMinistar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da je saobraćaj u Srbiji jedan od najvećih izvora zagađenja životne sredine, dok je kvalitet vazduha u brojnim gradovima lošijeg kvaliteta.

Trivan je, na obeležavanju Svetskog dana bez automobila, na parkingu Sportsko-rekreativno poslovnog centra „Milan Gale Muškatirović“, istakao da je to razlog da se okrenemo drugim ekološki prihvatljivijim sredstvima prevoza.

On je ukazao na značaj promena navika, svesti o uticaju mobilnosti na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i na neophodnost okretanja ka alternativnim, ekološki prihvatljivim prevoznim sredstvima.

Svetski dan bez automobila nas podseća na to koliko smo tehnološki napredovali, ali i da je istovremeno potrebno da menjamo svoje navike i da se više borimo za bolju životnu sredinu, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je samo prošle godine uvezeno 131.000 polovnih automobila, od čega je većina na dizel gorivo, pri čemu je 62 odsto starije od 12 godina, što sve zajedno znači prekomerno zagađenje životne sredine.

Ministarstvo će preduzimati niz mera – od obrazovanja i informisanja i jačanja svesti najšire javnosti, do praktičnih mera koje će podstaći prisustvo električnih i hibridnih vozila u Srbiji, najavio je Trivan.

On je ukazao na to da civilizacijski napredak neće moći da se ostvari bez zaštite životne sredine, a ekonomski napredak naše zemlje bez materijalnih ulaganja u ekologiju.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić saopštio je da u prestonici ima novih 20.000 kvadratnih metara pešačke zone i 112 kilometara biciklističke staze, kojom je Grad jasno pokazao da pešacima i biciklistima daje prednost u odnosu na automobile.

Vesić je izrazio zadovoljstvo time što Srbija konačno ima ministarstvo koje će doprineti unapređenju ne samo zaštite životne sredine, već i kvalitetu života njenih sugrađana.

Ministarstvo je obeležilo Svetski dan bez automobila, s ciljem da ukaže na sve negativne posledice zagađenja vazduha, pogubnost posledica klimatskih promena i neophodnost unapređenja životne sredine.

U okviru manifestacije realizovane su kreativne radionice u kojima su učestvovali deca i studenti, pokazujući inovativne ekološke načine za korišćenje parkinga i delova motornih vozila.

Tom prilikom su uručene zahvalnice institucijama, kompanijama i pojedincima koji su se istakli svojim radom u zaštiti životne sredine i poboljšanja kvaliteta vazduha.

Dobitnici zahvalnica su glavni urbanista Grada Beograda Milutin Folić, zbog aktivne i predane borbe da Beograd dobije veći broj biciklističkih staza, kao i Udruženje građana „Leka“, zato što u svom humanom radu za pomoć starijim i nemoćnim osobama koristi isključivo bicikl kao prevozno sredstvo.

Takođe, zahvalnicu je dobio i RTB Bor, koji je izgradnjom fabrike sumporne kiseline 2015. godine uspeo da Bor kao grad sa jednim od najvećih aero zagađenja u Srbiji pretvori u grad koji je dobio zvezdicu Evropske agencije za zaštitu životne sredine za najveći napredak na polju kvaliteta vazduha.

Svetski dan bez automobila ustanovljen je sa idejom da ljudi provedu bar jedan dan bez automobila, da osete i dožive prednosti kretanja bez motornih sredstava prevoza, s krajnjim ciljem da gradovi postanu održive urbane zone ekološke mobilnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik