55 miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva

Bez autora
Sep 24 2018

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas sa predstavnicima nekoliko jedinica lokalne samouprave ugovore o dodeli 55.397.000 dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva.Popović je ugovore potpisao sa predstavnicima Grada Novog Sada, Grada Leskovca, Grada Zaječara, Opštine Sremski Karlovci, Opštine Topola, Opštine Vladičin Han, kao i predstavnicima organizacija koje su konkurisale za sredstva zajedno sa Gradom Novim Sadom i Opštinom Varvarin. Sredstva se dodeljuju u okviru Programa za promociju i razvoj ženskog inovacionog preduzetništva, koji sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

55 miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništvaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas sa predstavnicima nekoliko jedinica lokalne samouprave ugovore o dodeli 55.397.000 dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva.

Popović je ugovore potpisao sa predstavnicima Grada Novog Sada, Grada Leskovca, Grada Zaječara, Opštine Sremski Karlovci, Opštine Topola, Opštine Vladičin Han, kao i predstavnicima organizacija koje su konkurisale za sredstva zajedno sa Gradom Novim Sadom i Opštinom Varvarin.

Sredstva se dodeljuju u okviru Programa za promociju i razvoj ženskog inovacionog preduzetništva, koji sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

Ona će biti usmerena na sprovođenje obuka za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje veština iz oblasti inovacija i razvoja preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima čiji su vlasnici žene, kupovinu nove opreme, a između ostalog, i za direktne podsticaje otvaranju novih preduzeća i startap kompanija od strane žena.

Partneri na projektima biće jedinice lokalne samouprave, fakulteti, privatne male i srednje kompanije i žene preduzetnice, lokalne razvojne agencije i stručna udruženja i nevladine organizacije.

Želimo da razvijamo žensko inovaciono preduzetništvo i za te namene ove godine opredelili smo 100 miliona dinara. Ovo je prvih devet ugovora koje potpisujemo, a biće ih još, istakao je Popović.

Žene u Srbiji su vredne i preduzimljive, a često su i mnogo uspešnije od muškaraca u poslovima koje obavljaju. Na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da otvaraju svoje kompanije i preduzetničke radnje i ostvare aktivniju ulogu u razvoju domaće ekonomije, rekao je ministar, uz napomenu da inovacije nisu samo visoke tehnologije.

Iako imamo odlične žene inženjere, razviti inovaciju ne znači samo razviti neki softver. Inovacija je svako unapređenje proizvoda ili usluga koje ima potencijal da prođe dobro na tržištu, bilo da se radi o proizvodnji džema ili o razvoju neke internet aplikacije, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ovaj program je zato jednako namenjen i mladim tehnološkim preduzetnicama, ali i domaćicama koje imaju dobre ideje i žele da postanu preduzetnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik