Počeli zvanični razgovori sa Misijom MMF-a

Bez autora
Sep 24 2018

Narodna banka Srbije saopštila je da su današnjim plenarnim sastankom počeli zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije sa Misijom MMF-a u vezi sa prvim razmatranjem rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike. Delegaciju Srbije predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede. Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Ruf, boraviće u Beogradu od 24. septembra do 4. oktobra. Tokom posete predstavnika MMF-a razmotriće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u zemlji, kao i projekcije makroekonomskih pokazatelja za ovu i narednu godinu.

Počeli zvanični razgovori sa Misijom MMF-aNarodna banka Srbije saopštila je da su današnjim plenarnim sastankom počeli zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije sa Misijom MMF-a u vezi sa prvim razmatranjem rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Delegaciju Srbije predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Ruf, boraviće u Beogradu od 24. septembra do 4. oktobra.

Tokom posete predstavnika MMF-a razmotriće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u zemlji, kao i projekcije makroekonomskih pokazatelja za ovu i narednu godinu.

Takođe, razgovaraće se o ispunjenju ciljeva i sprovođenju dogovorenih mera ekonomske politike, radi očuvanja postignute unutrašnje i spoljne ravnoteže, jačanja institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru.

Posebna pažnja tokom razgovora biće posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje treba da doprinesu rastu produktivnosti, zaposlenosti u privatnom sektoru i postizanju visokih i održivih stopa privrednog rasta.

Instrument za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument), koji je odobren našoj zemlji 18. jula 2018. godine, savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškova za Republiku Srbiju.

Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa, navodi se u saopštenju.

Mihajlović: Razgovor sa Misijom MMF-a o gradnji novih auto-puteva

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da su srpske finansije danas stabilne, kao i da Srbija, posle Poljske, ima najveći rast BDP-a i rekordan broj stranih investicija, pri čemu svi naši ekonomski pokazatelji govore u prilog povećanja plata u javnom sektoru na jesen.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), istakla da će sa Misijom MMF-a koja boravi u Srbiji razgovarati o završetku koridora 10 i 11, ali i o novom investicionom ciklusu i izgradnji novih auto-puteva u Srbiji.

Do kraja godine završavamo pomenute koridore i krećemo u izgradnju novih auto-puteva. Sa MMF-om ćemo razgovarati o novim infrastrukturnim projektima, s obzirom na to da je upravo građevinarstvo najviše doprinelo rastu bruto društvenog proizvoda, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ima 98 odsto izvršenje budžeta za kapitalne projekte, a problem su krediti uzimani pre 10 godina, a da nije bilo pripremljenih projekata.

Prethodne vlasti uzimale su kredite za koje nisu postojali projekti i to su veliki izdaci. Danas Vlada Srbije ne kreće u realizaciju bilo kog projekta, bez prethodno pripremljene projektno-tehničke dokumentacije i rešene eksproprijacije. Iza nas su rezultati i to građani vide, rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila i na to da je u Kini nedavno potpisan Ugovor o finansiranju izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i da očekuje da uskoro bude potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom “Behtel”, koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate–Preljina.

Na obilaznicu oko Beograda čekalo se tri-četiri decenije. Rok za završetak radova je tri godine od početka izgradnje. Takođe, gradićemo i Moravski koridor, koji je izuzetno važan za Srbiju, jer ne samo da ćemo dobiti novi auto-put, koji će povezati centralnu Srbiju, koridore 10 i 11, nego ćemo srediti korita reka kako bismo bili potpuno zaštićeni od mogućih poplava, poručila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik