Zavarivača skoro da nema na birou

Bez autora
Sep 25 2018

U naredni mjesec petnaest nezaposlenih osoba sa Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona proći će program dokvalifikacije i prekvalifikacije za certificirane zavarivače, te odmah dobiti posao u firmi koja ih je prijavila na obuku. Prema programu, koji je dogovoren još u julu i koji je trebao koštati oko 170 hiljada KM, novocertificirani zavarivači će dobiti posao na minimalno godinu. Dosad su se prijavile tek dvije firme, jedna sa trinaest, a druga sa dva radnika, iako je planirano da se certificira ukupno 20 nezaposlenih sa evidencije Zavoda. Zbog manjeg odziva, uskoro slijedi i ponavljanje javnog poziva. Imamo puno necertificiranih zavarivača i očekivali smo više prijava, ali bitno je da smo krenuli. Čuli smo da su neke firme još u aprilu samoinicijativno krenule u obuku, pa veći dio njih nije u programu zbog toga. Mislimo da je ovo dobar program, jer za nekoliko hiljada maraka imat ćemo osobu koja će odmah naći posao na tržištu, kazao je Suad Mehinović iz Ministarstva privrede TK-a i predsjednik komisije koja je razmatrala prijave.

Zavarivača skoro da nema na birouU naredni mjesec petnaest nezaposlenih osoba sa Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona proći će program dokvalifikacije i prekvalifikacije za certificirane zavarivače, te odmah dobiti posao u firmi koja ih je prijavila na obuku. Prema programu, koji je dogovoren još u julu i koji je trebao koštati oko 170 hiljada KM, novocertificirani zavarivači će dobiti posao na minimalno godinu.

Novi poziv

Dosad su se prijavile tek dvije firme, jedna sa trinaest, a druga sa dva radnika, iako je planirano da se certificira ukupno 20 nezaposlenih sa evidencije Zavoda. Zbog manjeg odziva, uskoro slijedi i ponavljanje javnog poziva.

- Imamo puno necertificiranih zavarivača i očekivali smo više prijava, ali bitno je da smo krenuli. Čuli smo da su neke firme još u aprilu samoinicijativno krenule u obuku, pa veći dio njih nije u programu zbog toga. Mislimo da je ovo dobar program, jer za nekoliko hiljada maraka imat ćemo osobu koja će odmah naći posao na tržištu, kazao nam je Suad Mehinović iz Ministarstva privrede TK-a i predsjednik komisije koja je razmatrala prijave.

U TK-u je trenutno na Zavodu za zapošljavanje više od 900 necertificiranih zavarivača, za kojima praktično ne postoji potražnja. S druge strane, certificirani zavarivači praktično preko noći nalaze zaposlenje, zbog čega se i krenulo u ovaj program.

- Sigurno je da ćemo nastaviti s ovim programom. Sve traje relativno kratko i relativno je jeftino, a obučit ćemo ljude koji će od trenutka završetka obuke praktično biti zaposleni, dodao je Mehinović.

Subvencije

U programu učestvuju Vlada TK-a sa 50 hiljada i Zavod sa 120 hiljada KM. Procedura je sljedeća - nezaposlenu osobu sa evidencije Zavoda uzima firma i ona za nju plaća trećinu obuke, dok dvije trećine plaća Vlada TK-u.

Po okončanju obuke u trajanju od 12 mjeseci firma je obavezna zadržati certificiranog zavarivača, a za to vrijeme će od Zavoda dobijati subvenciju od 500 KM mjesečno. Iako je predviđeno da certificirani zavarivač bude zaposlen na samo godinu, očekuje se da će firme učiniti maksimum da radnike zadrže, pogotovo zbog činjenice da su sa ovim certifikatom vrlo traženi i u Evropskoj uniji.

Interes nezaposlenih osoba je, navodno, jako veliki, čak i onih koje dosad nisu imale dodira sa zavarivanjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik