Ruski milijarder pokrenuo biznis u BiH

Bez autora
Sep 25 2018

Građanima na prostoru cijele Bosne i Hercegovine odnedavno se nudi mogućnost podizanja malih kredita putem interneta, čak putem mobilnih telefona. Građani, naime, mogu podići kredite od 100 do 500 maraka i novac dobiti u rekordnom roku od samo 15 minuta, skoro bez ikakve papirologije. Riječ je isključivo o kratkoročnim pozajmicama na period od 7 do 30 dana. Nova usluga moguća je putem stranice forza.ba, iza koje stoji kompanija Digital Finance International, koja je dio Finstar finansijske grupe. Kompanija je registrovana u Bosni i Hercegovini još 2016. godine, a odranije je pristuna na svim razvijenim tržištima Evrope, Azije, SAD i CIS-a. Ovih dana pokrenuli su promociju svojih proizvoda širom BiH, uglavnom putem društvenih mreža.

Ruski milijarder pokrenuo biznis u BiHGrađanima na prostoru cijele Bosne i Hercegovine odnedavno se nudi mogućnost podizanja malih kredita putem interneta, čak putem mobilnih telefona. Građani, naime, mogu podići kredite od 100 do 500 maraka i novac dobiti u rekordnom roku od samo 15 minuta, skoro bez ikakve papirologije.

Riječ je isključivo o kratkoročnim pozajmicama na period od 7 do 30 dana.

Nova usluga moguća je putem stranice forza.ba, iza koje stoji kompanija Digital Finance International (DFI), koja je dio Finstar finansijske grupe, piše BiznisInfo.

Kompanija je registrovana u Bosni i Hercegovini još 2016. godine, a odranije je pristuna na svim razvijenim tržištima Evrope, Azije, SAD i CIS-a. Ovih dana pokrenuli su promociju svojih proizvoda širom BiH, uglavnom putem društvenih mreža.

Nekoliko koraka

Riječ je, praktično, o primjeni modernih fintech rješenja, što je pojam koji označava kombinaciju novih tehnologija i finansijskih usluga.

- Ova vrsta pozajmice omogućava vam da kratkoročno pozajmite novac brzo i bez prevelike procedure. Ove pozajmice pomažu vam da u okviru jednog mjeseca podmirite nepredviđene potrebe ili izdatke odnosno da platite račune koje niste planirali u svom budžetu, navode iz ove kompanije.

Proces dobijanja pozajmice, kako kažu, vrlo je jednostavan i svodi se na par koraka: Popunite aplikaciju putem interneta, primite e-mail/sms sa odlukom o pozajmici i odete po novac do najbližeg isplatnog mjesta, u najbližu poslovnicu BH Pošte ili Pošta Srpske.

Od dokumenata, kako kažu, potrebna je samo lična karta.

Klijent će morati otplatiti iznos pozajmice koji je uzeo uključujući kamatu i naknadu za obradu.

Ko je Oleg Boyko

Inače, vlasnik Finstar grupe, kojoj pripada i Digital Finance International, odnosno Forza.ba, ruski je milijarder Oleg Boyko. On je, prema magazinu Forbes, trenutno 1561. najbogatija osoba na svijetu sa imovinom vrijednom 1,5 milijardi dolara.

Prema Forbesu, Boyko ima 53 godine, trenutno živi u Švicarskoj, i spada u self-made bogataše, odnosno one koji su sami zaradili novac (nisu ga naslijedili).

Njegovi poslovni interesi uključuju digitalne finansije, finansijske usluge raznih vrsta, informacione tehnologije, medije, nekretnine i brojne druge oblasti.

Forbes je početkom ove godine objavio tekst o Boyku pod naslovom "Milijarder Oleg Boyko planira postati globalni fintech lider", u kojem pretpostavlja da će njegovo bogatstvo nastaviti rasti.

Boyko je otvorio svoju prvu prodavnicu u Moskvi sa čitačima kreditnih kartica 1990-ih.

Godine 2002. investirao u moskovski lanac kockarnica i osnovao Ritzio Entertainment grupu, koja investirala u kazina i kockarnica. Prije nego su kazina zabranjena u Rusiji, Ritzio Entertainment grupa bila je najveći operater mašina za kockanje u zemlji. Kada je kockanje zabranjeno, Boyko seli taj biznis u EU.

Njegova najveća investicija danas je 4finance, kompanija za digitalne finansije koja posluje u 18 država.

Boyko je ozlijeđen 1996. godine i nakon toga se često pojavljuje u kolicima, a najveći je privatni sponzor ruskog paraolimpijskog tima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik