Srbija ima obavezne rezerve nafte za oko 20 dana

Bez autora
Sep 25 2018

Srbija ima odlične rezultate u stvaranju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i po tome je među najboljim zemljama u Energetskoj zajednici, ako ne i najbolja, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.On je u Beogradu, na 10-tom Naftnom forumu u organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice, kazao da su sada obavezne rezerve nafte i naftnih derivata dovoljne za dvadesetak dana prosečne potrošnje, a da je obaveza da do 2023. godine rezerve obezbeđuju 61 dan prosečne potrošnje. Uvodimo red na tržištu nafte i naftnih derivata i ono što je izuzetno dobro je što se pokazalo da je više od 98 kontrolisanih uzoraka imalo traženi kvalitet, a manje od dva odsto je bilo sa određenim devijacijama, što ne znači da su bili loši, kazao je Antić.

Srbija ima obavezne rezerve nafte za oko 20 danaSrbija ima odlične rezultate u stvaranju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i po tome je među najboljim zemljama u Energetskoj zajednici, ako ne i najbolja, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je u Beogradu, na 10-tom Naftnom forumu u organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice, kazao da su sada obavezne rezerve nafte i naftnih derivata dovoljne za dvadesetak dana prosečne potrošnje, a da je obaveza da do 2023. godine rezerve obezbeđuju 61 dan prosečne potrošnje.

- Uvodimo red na tržištu nafte i naftnih derivata i ono što je izuzetno dobro je što se pokazalo da je više od 98 kontrolisanih uzoraka imalo traženi kvalitet, a manje od dva odsto je bilo sa određenim devijacijama, što ne znači da su bili loši, kazao je Antić.

Po njegovim rečima, dobra kontrola prometa nafte i naftnih derivata doprnosi većim prihodima budžeta, ali i boljem kvalitetu goriva za korisnike.

- Kvalitet goriva u Srbiji biće dodatno unapređen posle završetka radova na postrojenju za duboku preradu u Rafineriji nafte u Pančevu, što se očekuje u 2019. godini, rekao je ministar Antić.

Istakao je da Srbija nastavlja dobru saradnju sa Sekretarijatom Energetske zajednice i da joj je prioritet postizanje ciljeva i standarda koji su postavljeni u okviru te zajednice zemalja EU i jugoistočne Evrope.

Direktor Generalnog seketarijata Energetske zajednice Janez Kopač kazao je da nafta i naftni derivati na evropskom prostoru gube značaj energenata koji su imali 80-tih godina, ali da će biti u upotrebi narednih decenija.

- Povećava se udeo obnovljivih izvora energije a tome doprinose i mere energetske efikasnosti i to je u fokusu energetske politike EU i Energetske zajednice, izjavio je Kopač.

- Sve članice Energetske zajednice pripremaju energetsko-klimatske strategije i taj proces će trajati do kraja 2020. godine i to će izmeniti kompletnu energetsku politiku, ocenio je Kopač.

Dodao je da se Energetska zajednica pretvara u energetsku i klimatsku zajednicu i da je to trend budućnosti.

Kopač je pohvalio rezultate Srbije u ispunjavanju obaveza u okviru Energetske zajednice, pre svega kad se radi o obaveznim rezervama nafte i naftnih derivata, po čemu je među najboljim zemljama u toj zajednici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik