Krediti za energetsku efikasnost: Prozori i izolacija uz povraćaj gotovine

Bez autora
Oct 01 2018

Dve banke u Srbiji za sada nude zajmove građanima iz nove kreditne linije GEFF Evropske banke za obnovu i razvoj, za finansiranje zelene ekonomije. Reč je o ukupno 85 miliona evra, koje je EBRD opredelio za region, od kojih je najveći deo namenjen Srbiji. Građani će ovim kreditima moći da finansiraju kupovinu prozora i vrata, odnosno zamenu stolarije, ugradnju izolacije, kao i da ulažu u ekonomično osvetljenje, toplotne pumpe, solarne grejače vode, kotlove, klimatizaciju... i druge tačno definisane "zelene proizvode" iz EBRD "kataloga". Reč je o potrošačkom kreditu, gde banka odobrava zajam po izdatoj fakturi prodavca.

Krediti za energetsku efikasnost: Prozori i izolacija uz povraćaj gotovineDve banke u Srbiji za sada nude zajmove građanima iz nove kreditne linije GEFF Evropske banke za obnovu i razvoj, za finansiranje zelene ekonomije. Reč je o ukupno 85 miliona evra, koje je EBRD opredelio za region, od kojih je najveći deo namenjen Srbiji.

Građani će ovim kreditima moći da finansiraju kupovinu prozora i vrata, odnosno zamenu stolarije, ugradnju izolacije, kao i da ulažu u ekonomično osvetljenje, toplotne pumpe, solarne grejače vode, kotlove, klimatizaciju... i druge tačno definisane "zelene proizvode" iz EBRD "kataloga".

Reč je o potrošačkom kreditu, gde banka odobrava zajam po izdatoj fakturi prodavca.

- Klijent na veb-sajtu GEFF-a http://technology-rs.ebrdgeff.com/srb_srp/ može da pronađe tehnološki selektor i pregled proizvoda koji mu odgovaraju - objašnjavaju u Erste banci.

- Za svaki proizvod može odmah da dobije spisak prodavaca sa lokacijama. Klijent kontaktira sa prodavcem koji izdaje profakturu na kojoj su tačno navedeni nazivi i količine proizvoda sa cenama.

Iz ovog kredita mogu da se finansiraju i troškovi ugradnje koji se u slučaju stolarije priznaju u visini od 25 odsto od vrednosti proizvoda. To znači da, ako proizvod košta 100.000 dinara, 25.000 dinara može da se prizna kao trošak ugradnje i da se finansira iz zajma.

- Klijent uz standardnu dokumentaciju za podnošenje zahteva koju overava u firmi, u banku donosi profakturu i sertifikat o proizvodu koji skida sa sajta GEFF - objašnjavaju u bankari.

- Nakon odobrenja i isplate kredita, klijent donosi fiskalni račun i popunjava zahtev za isplatu finansijskog podsticaja. U slučaju kupovine jedne tehnologije, na primer samo stolarije, podsticaj iznosi 15 odsto od iznosa kredita. U slučaju kupovine više tehnologija, na primer stolarija i izolacija, podsticaj iznosi 20 odsto. Povraćaj novca se vrši maksimalno 60 dana od dana plasiranja kredita uplatom na tekući račun klijenta u banci. Klijent potpuno slobodno može da raspolaže uplaćenim novcem.

To praktično znači da, ako korisnik podigne ovaj kredit za energetsku efikasnot u visini od 500.000 dinara za kupovinu stolarije, za najduže dva meseca na račun će mu biti vraćeno 75.000 dinara.

Uslovi

Maksimalni period otplate ovih kredita za klijente Erste banke je 120 meseci, za neklijente do 96 meseci, dok je najviši predviđeni iznos kredita tri miliona dinara. Nominalna kamatna stopa je 10,14 odsto.

Unikredit banka odobrava ove zajmove u istom maksimalnom iznosu od tri miliona dinara, takođe uz podsticaje u vidu povrata keša od 15, odnosno 20 odsto. Ovde je rok otplate do sedam godina (84 meseca), nominalna kamata 9,11 odsto godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik