Srbija želi da bude lider u razvoju veštačke inteligencije na Balkanu

Bez autora
Oct 09 2018

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je danas u Helsinkiju da Srbija može da bude lider u regionu kada je reč o veštačkoj inteligenciji i svemu onome što ona obuhvata. Popović, koji učestvuje na Forumu o veštačkoj inteligenciji, rekao je da Srbija treba da radi na izgradnji strategije o veštačkoj inteligenciji, dodavši da ova tema obuhvata sve oblasti života – zdravstvo, privredu, finansijski sistem i sve delove ekonomije, koji će se u narednih pet do deset godina radikalno menjati. Tema veštačke inteligencije je i socijalno pitanje, jer se očekuju velike socijalne promene, tim pre što će neke profesije prestati da postoje, a otvaraće se potpuno nova radna mesta, tako da treba biti spreman i sa obrazovne strane za osposobljavanje mladih da budu učesnici ovog važnog procesa, objasnio je ministar.

Srbija želi da bude lider u razvoju veštačke inteligencije na BalkanuMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je danas u Helsinkiju da Srbija može da bude lider u regionu kada je reč o veštačkoj inteligenciji i svemu onome što ona obuhvata.

Popović, koji učestvuje na Forumu o veštačkoj inteligenciji, rekao je da Srbija treba da radi na izgradnji strategije o veštačkoj inteligenciji, dodavši da ova tema obuhvata sve oblasti života – zdravstvo, privredu, finansijski sistem i sve delove ekonomije, koji će se u narednih pet do deset godina radikalno menjati.

Tema veštačke inteligencije je i socijalno pitanje, jer se očekuju velike socijalne promene, tim pre što će neke profesije prestati da postoje, a otvaraće se potpuno nova radna mesta, tako da treba biti spreman i sa obrazovne strane za osposobljavanje mladih da budu učesnici ovog važnog procesa, objasnio je ministar.

On je ukazao na to da u 21. veku pitanje veštačke inteligencije ima izuzetan značaj, zbog čega Srbija kao deo šireg evropskog i svetskog polja mora da bude veoma aktivna.

Naša zemlja će, kako je naglasio, učešćem na ovom forumu pokušati da iskoristi znanja drugih evropskih država, budući da će evropski komesari, ministri iz zemalja članica EU i stručnjaci iz oblasti tehnologija i veštačke inteligencije razmenjivati iskustva u ovoj oblasti.

Cilj je da se razmene mišljenja i da se vidi kako da se strategija razvoja veštačke inteligencije i strategija digitalnog razvoja donesu i implementiraju, vodeći računa o tome da to bude u korist građana i civilnog društva, naglasio je Popović.

Ministar je istakao da je Finska lider u izradi strategije veštačke inteligencije i jedan od pionira u celom svetu, i ponovio da je jučerašnji sastanak sa tamošnjim ministrom ekonomije Mikom Lintilom, koji je zadužen za oblast veštačke inteligencije, dao nove ideje i vizije o tome šta bi Srbija u tom domenu trebalo da uradi.

Forum o veštačkoj inteligenciji otvorila je danas evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel, koja je naglasila da je potrebno napraviti platformu na kojoj će se razgovarati o veštačkoj inteligenciji u svim oblastima društva.

U okviru Foruma održavaju se brojne radionice i paneli na kojima učesnici razmenjuju iskustva o razvoju, algoritamskoj transparentnosti, istraživanjima i ulozi civilnog sektora, kao i o poštovanju etičkih vrednosti kako od stane ministarstava koja pokrivaju ovu oblast, tako i od strane poslovne zajednice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik