Izgradnja tehničko-putničke stanice Zemun do kraja 2021. godine

Bez autora
Oct 09 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa direktorkom za transport Evropske banke za obnovu i razvoj Sju Baret Ugovor o garanciji za Projekat tehničko-putničke stanice Zemun – Faza 2, čija je vrednost 22 miliona evra. On je nakon potpisivanja ugovora u zgradi "Železnica Srbije" rekao da će ceo projekat gradnje te stanice biti završen do kraja 2021. godine ili početka 2022. godine, kao i da će omogućiti bolji i bezbedniji železnički saobraćaj u Beogradu. Završićemo rekonstrukciju i izgradnju kako bi se tehničko-putnička stanica Zemun privela nameni. Projekat, kako je objasnio, podrazumeva izgradnju funkcionalne celine za održavanje železničkih sredstava za prevoz putnika i izmeštanje sa sadašnje lokacije u Savskom amfiteatru i oslobađanje zauzetih površina u centralnoj gradskoj zoni.

Izgradnja tehničko-putničke stanice Zemun do kraja 2021. godineMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa direktorkom za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sju Baret Ugovor o garanciji za Projekat tehničko-putničke stanice (TPS) Zemun – Faza 2, čija je vrednost 22 miliona evra.

Mali je, nakon potpisivanja ugovora u zgradi "Železnica Srbije", rekao da će ceo projekat gradnje te stanice biti završen do kraja 2021. godine ili početka 2022. godine, kao i da će omogućiti bolji i bezbedniji železnički saobraćaj u Beogradu.

Završićemo rekonstrukciju i izgradnju kako bi se tehničko-putnička stanica Zemun privela nameni, naglasio je ministar.

Projekat, kako je objasnio, podrazumeva izgradnju funkcionalne celine za održavanje železničkih sredstava za prevoz putnika i izmeštanje sa sadašnje lokacije u Savskom amfiteatru i oslobađanje zauzetih površina u centralnoj gradskoj zoni.

Baret je rekla da je, od ukupne sume, 17 miliona evra namenjeno za drugu fazu sređivanja depoa u Zemunu, a pet miliona evra za uvođenje novih informacionih sistema.

Ona je istakla da EBRD potvrđuje snažno partnerstvo sa Vladom Srbije i "Srbija vozom", i podvukla da će ta finansijska institucija nastaviti da učestvuje u železničkim projektima u Srbiji.

Direktorka za transport EBRD-a i vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbija voza" Jugoslav Jović potpisali su tom prilikom i ugovor između "Srbija voza" i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Projekat inovacije kompleksa tehničko-putničke stanice Zemun podeljen je u dve faze i finansira se sredstvima dva zajma EBRD-a, uz državnu garanciju.

Cilj je da se na lokaciji TPS Zemun izgrade svi potrebni objekti, koloseci, postrojenja, oprema i instalacije u funkciji nege, održavanja i očekivanja rada voznih sredstava za prevoz putnika, sa kapacitetima u skladu sa očekivanim obimom rada.

Takođe, finansiraće se rekonstrukcija i sanacija postojećih objekata i infrastrukture – gornji i donji stroj pruge i završetak radova na započetim objektima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik