Uručeni ugovori za podršku ženskom preduzetništvu vredni više od 30 miliona dinara

Bez autora
Oct 09 2018

U Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, kojim predsedava potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović, danas su lokalnim samoupravama i udruženjima uručeni ugovori za realizaciju projekata koji imaju za cilj podršku ženskom preduzetništvu, a vredni su više od 30 miliona dinara.Ugovore su uručili ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i Jelena Milovanović ispred Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. U ime Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pomoćnik ministra Veljko Kovačević izjavio je da je rodna ravnopravnost visoko na agendi Vlade Srbije i Koordinacionog tela, te da je to prepoznato od Evropske komisije, koja kroz IPA fondove pomaže ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju žena.

Uručeni ugovori za podršku ženskom preduzetništvu vredni više od 30 miliona dinara– U Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, kojim predsedava potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović, danas su lokalnim samoupravama i udruženjima uručeni ugovori za realizaciju projekata koji imaju za cilj podršku ženskom preduzetništvu, a vredni su više od 30 miliona dinara.

Ugovore su uručili ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i Jelena Milovanović ispred Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

U ime Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pomoćnik ministra Veljko Kovačević izjavio je da je rodna ravnopravnost visoko na agendi Vlade Srbije i Koordinacionog tela, te da je to prepoznato od Evropske komisije, koja kroz IPA fondove pomaže ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju žena.

Važno je, kako je podvukao, da rodnu ravnopravnost spustimo na lokalni nivo i približimo je građanima i građankama. I zato smo danas tu. Kao rezultat ovih projekata žene će se zaposliti u poljoprivredi i organskoj proizvodnji, dobiće opremu i mehanizaciju, naučiti da pišu biznis planove, uspostave uspešno poslovanje i plasiraju svoje proizvode.

Rodna ravnopravnost nije samo pitanje žena, i mi, kao muškarci, treba da učinimo sve da im pomognemo da ostvare svoje potencijale, jer su to vrednosti ovog društva, izjavio je Kovačević.

Joksimović je istakla da Srbija kao zemlja kandidat treba da koristi pretpristupne fondove Evropske unije i da je uz zajedničko zalaganje Ministarstva, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UN Women po prvi put opredeljeno dva miliona evra za unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Naš cilj jeste dostizanje društva jednakih šansi. Prepoznali smo rodnu ravnopravnost, razvoj ženskog preduzetništva i poboljšanje položaja žena kao neizostavne elemente naše razvojne strategije, jer su žene potencijal održivog ekonomskog razvoja, rekla je Joksimović.

Fabrici je rekao da je cilj projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ usmeren na to da se podrži Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, IPA projekti koje koordinira Ministarstvo za evropske integracije, ali i lokalne samouprave i udruženja koja se bave ovom oblašću.
Srbija je još jednom pokazala da preuzima lidersku ulogu u regionu, jer je prva zemlja koja je dobila sredstva iz IPA fondova za unapređenje rodne ravnopravnosti, naveo je Fabrici.

Milovanović je istakla da je ovo samo početak realizacije programa iz IPA fondova.

Ovim pokazujemo da mi samo ne pričamo o rodnoj ravnopravnosti, već i da delujemo na terenu kako bi se to i ostvarilo. Srećni smo što za partnere imamo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo evropskih integracija i Delegaciju EU u Srbiji, sa kojima ćemo i u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja žena, rekla je ona.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, a uz podršku Delegacije EU u Srbiji, realizuje projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti u Srbiji“ vredan dva miliona evra.

Kroz projekat je podržano osam lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost – iz Aleksinca, Knjaževca, Kruševca, Šapca, Temerina, Tutina, Užica i Žitišta, koji će sprovesti aktivnosti iz svojih lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost.

Takođe, podržano je osam udruženja i organizacija civilnog društva koji će realizovati aktivnosti sa ciljem ekonomskog osnaživanja seoskih žena i podrške ženskom preduzetništvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik