Uskoro liberalizacija trgovine sa EAEZ

Bez autora
Oct 10 2018

Privredna komora Srbije pripremila je listu sa predlogom proizvoda za liberalizaciju trgovine sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom na kojoj su, pre svega, tvrdi i polutvrdi sirevi, živinsko meso, duvanski proizvodi i šećer.Direktor predstavništva PKS u Rusiji Dejan Delić je rekao Tanjugu da bi ukidanje carinskih dažbina na proizvode iz Srbije našim proizvođačima pružilo nove poslovne mogućnosti, konkurentnost, plasman, planiranje i ulaganja u nove proizvodne kapacitete. Kaže da je PKS pripremila analizu proizvodnje, ukupnog izvoza na sva tržišta i uvoza zemalja članica EAEZ radi argumentacije tokom predstojeće runde pregovora, u okviru inicijative za liberalizaciju trgovine za proizvode koji su trenutno izuzeti.

Uskoro liberalizacija trgovine sa EAEZPrivredna komora Srbije pripremila je listu sa predlogom proizvoda za liberalizaciju trgovine sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom na kojoj su, pre svega, tvrdi i polutvrdi sirevi, živinsko meso, duvanski proizvodi i šećer.

Direktor predstavništva PKS u Rusiji Dejan Delić je rekao Tanjugu da bi ukidanje carinskih dažbina na proizvode iz Srbije našim proizvođačima pružilo nove poslovne mogućnosti, konkurentnost, plasman, planiranje i ulaganja u nove proizvodne kapacitete.

Kaže da je PKS pripremila analizu proizvodnje, ukupnog izvoza na sva tržišta i uvoza zemalja članica EAEZ radi argumentacije tokom predstojeće runde pregovora, u okviru inicijative za liberalizaciju trgovine za proizvode koji su trenutno izuzeti.

"Na osnovu toga očekujemo zaključak i saglasnost druge strane da ukupna srpska proizvodnja i potencijalni izvoz, pomenutih proizvoda ne bi mogli da utiču na tržište EAEZ i da ne postoji potreba za zaštitom", naveo je Delić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče u Astani izjavio da se trenutno sa Kazahstanom radi na manjem korigovanju našeg sporazuma sa EAEZ, kako bi omogućili bescarinski izvoz više proizvoda, što bi bilo važno, jer bi Srbija još neke proizvode mogla da izveze na to tržište od 185 miliona ljudi.

Precizirao je da je reč o pojedinim vrstama sira, živinskog mesa, cigareta...

"Molio sam Sagintajeva, moliću i Nazarbajeva, molio sam predsednika Rusije Vladimira Putina... reč je o pojedinim vrstama sira, cigaretama, živinskom mesu. Ja sam molio i za 5.000 automobila", rekao je Vučić novinarima u Astani.

Sada je, dodao je, završena druga runda pregovora, dok će treća uslediti u januaru, uz nadu da će nas ruski i kazahstanski partneri podržati, iako je, kaže, svestan da svi imaju svoje interese koje žele da zaštite.

To bi, podvukao je, ukoliko uspemo, bilo veoma važno za Srbiju, zbog izvoza na tržište od 185 miliona ljudi, koliko imaju Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija i Jermenija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik