NLB uoči prodaje isplaćuje 270 milijuna eura dividende

Bez autora
Oct 11 2018

Skupština Nove ljubljanske banke, koja je u državnom vlasništvu, mogla bi u narednih nekoliko dana ponovo odlučiti o tome da dobit za prošlu godinu izdvoji za dividendu. Za to će neslužbeno dobiti zeleno svjetlo Evropske centralne banke, s time da će se u državni proračun preliti 270,6 milijuna eura. Iako je Skupština NLB-a krajem lipnja željela cijelu bilančnu dobit od 270,6 mil eura, uključujući 189,1 mil eura iz prošlogodišnje neto dobiti, izdvojiti za dividende, morala je zaključiti da ta dobit ostaje neraspoređena. Naime, zbog rizika vezanih za postupke protiv Ljubljanske banke, zbog prenosa deviznih depozita hrvatskih štediša, NLB nije dobila saglasnost ECB-a.

NLB uoči prodaje isplaćuje 270 milijuna eura dividendeSkupština Nove ljubljanske banke (NLB), koja je u državnom vlasništvu, mogla bi u narednih nekoliko dana ponovo odlučiti o tome da dobit za prošlu godinu izdvoji za dividendu.

Za to će neslužbeno dobiti zeleno svjetlo Evropske centralne banke (ECB), s time da će se u državni proračun preliti 270,6 milijuna eura, izvijestilo je ljubljansko Delo.

Iako je Skupština NLB-a krajem lipnja željela cijelu bilančnu dobit od 270,6 mil eura, uključujući 189,1 mil eura iz prošlogodišnje neto dobiti, izdvojiti za dividende, morala je zaključiti da ta dobit ostaje neraspoređena.

Naime, zbog rizika vezanih za postupke protiv Ljubljanske banke, zbog prenosa deviznih depozita hrvatskih štediša, NLB nije dobila saglasnost ECB-a.

Očekuje se da će ECB, koja je očekivala stupanje na snagu Zakona o zaštiti NLB-a, o tome odlučiti u ponedjeljak.

Zakon, kojim je propisano da će iz fonda za sukcesiju NLB-a vratiti finansijska vrijednost u slučaju prinudne naplate imovine NLB-a u Hrvatskoj, u Sloveniji je usvojen sredinom kolovoza.

Nadzorni odbor slovenskog državnog holdinga će prema predviđanjima u ponedjeljak obznaniti namjeru listinga NLB-a na kotaciji Londonske i Ljubljanske berze, koja će tog dana biti objavljena. Od 22. do 26. listopada, trebalo bi se odlučiti o cijeni udjela NLB-a u planiranoj privatizaciji banke prije javne ponude dionica.

Kao što je poznato, država namjerava ponuditi najmanje pola, a najviše tri četvrtine udjela u NLB-u.

U slučaju uspješne prodaje NLB-a, dividende, koje je u posljednjih nekoliko godina upumpala u budžet najveća slovenska banka, zajedno sa otkupnom cijenom, mogle bi dostići iznos koji je država izdvojila na kraju 2013. godine za državnu pomoć.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik