Slovenski SportyCo kupuje engleskog drugoligaša Hull City

Bez autora
Oct 11 2018

Tvrtka SportyCo, na čelu s Markom Filejem, zajedno s navijačima želi kupiti engleski nogometni klub Hull City, koji se natječe u drugoj ligi, javlja Delo. SportyCo je kompanija koja koristi blockchain tehnologiju i masovno financiranje za podršku sportašima u njihovom razvoju, a među osnivačima uglavnom su Slovenaci. SportyCo, koji je počeo raditi pod nazivom SportyFi, prema vlastitim riječima, decentralizirani je ekosustav za financiranje sportaša, te prije svega želi ukloniti financijske prepreke koje talentiranim sportašima često sprečavaju daljnji razvoj karijere. Istovremeno, želi otvoriti vrata privatnim investitorima da uđu u 1,3 milijarde dolara "tešku" sportsku industriju, a time i demokratiziraju ulaganja u sport.

Slovenski SportyCo kupuje engleskog drugoligaša Hull CityTvrtka SportyCo, na čelu s Markom Filejem, zajedno s navijačima želi kupiti engleski nogometni klub Hull City, koji se natječe u drugoj ligi, javlja Delo. SportyCo je kompanija koja koristi blockchain tehnologiju i masovno financiranje za podršku sportašima u njihovom razvoju, a među osnivačima uglavnom su Slovenaci.

Demokratizacija ulaganja

SportyCo, koji je počeo raditi pod nazivom SportyFi, prema vlastitim riječima, decentralizirani je ekosustav za financiranje sportaša, te prije svega želi ukloniti financijske prepreke koje talentiranim sportašima često sprečavaju daljnji razvoj karijere.

Istovremeno, želi otvoriti vrata privatnim investitorima da uđu u 1,3 milijarde dolara "tešku" sportsku industriju, a time i demokratiziraju ulaganja u sport.

Slovenska platforma sportašima, klubovima i sportskim organizacijama omogućava prikupljanje sredstava na internetu na temelju kriptovalute, dok će s druge strane malim ulagačima, koji dosad nisu imali priliku ulagati u sport, omogućiti da svoja sredstva ulože u sportaše i klubove, te u slučaju njihovog sportskog uspjeha i zarade. Ekosustav SportyFija stoji na dva stupa, objašnjavaju Finance.

Prvi stup predstavlja blockchain sportska investicijska platforma koja djeluje kao posrednik između onih sportaša kojima su potrebna financijska sredstva i pojedinih mikro-investitora i donatora.

Financijska sredstva s platforme mogu koristiti pojedini sportaši, klubovi ili druge sportske organizacije u obliku donacija ili ulaganja.  Usto, SportyFi će se usmjeriti prema razvoju i financiranju sportaša s najvećim potencijalom, o čemu će voditi brigu drugi stup ekosustava u obliku fond za profesionalne sportaše.

U zamjenu za početno ulaganje u odabranog sportaša investitorima se nudi udio u sponzorskim, marketinškim ili drugim prihodima.Projekt SportyCo podržan je odmah u startu od strane Košarkaškog saveza Slovenije, a među savjetnicima su Primož Brezc, Savo Milošević, Noriaki Kasai, Vasja Bajc i Špela Pretnar.

Projekt su, među ostalima, podržali brazilska nogometna superzvijezda Roberto Carlos, slovenski prvak u skijaškim skokovima Peter Prevc, nogometaš Edin Džeko, Jakov Fak, Robert Kranjec i mnogi drugi.

SportyCo je također privukao velika imena iz svijeta kriptovaluta.Među savjetnicima je tako Charlie Shrem, suosnivač Zaklade Bitcoin, koja nadgleda poslovanje bitcoinom. Kao profesionalni savjetnik za razvoj tehnologije Charlie Shrem je SportyFiju pomogao uspostaviti investicijski ekosustav.

"Volim projekte koji koriste blockchain izvan strogo financijskog sektora - i sportska industrija zrela je za ovu vrstu revolucije", rekao je Shrem.

U igri i bivši predsjednik

Kako javlja BBC Sport na svojoj web stranici, konzorcij kojeg vodi SportyCo želi prikupiti 45 milijuna funti ili oko 51 milijun eura, ali nije poznato je li SportyCo i investitor ili samo organizator.

Marko Filej već se susreo s obitelji Allam, trenutnim vlasnicima Hull Cityja, a klub je već dobio ponudu za početak pregovora. Obitelj Allam, koja klub prodaje od 2014. godine, vrlo je nepopularna među navijačima Hull Cityja koji su više puta zatražili da klub dobije bolje vlasnike.

Međutim, prema izvješćima britanskih medija, i drugi konzorcij kojeg vodi bivši predsjednik kluba Paul Duffen hoće preuzeti Hull City. Duffen je doveo klub u prvu englesku ligu prije desetak godina, a potom je odstupio 2009. godine zbog slabe financijske situacije.Ova godina loša je za engleskog drugoligaša. Nakon 12 utakmica, Hull City je na posljednjem mjestu s osam bodova i samo dvije pobjede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik