Posle tri decenije ponovo izvoz pšenice iz Srbije u Egipat

Bez autora
Oct 15 2018

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da bi izvoz pšenice iz Srbije u Egipat, nakon tridesetogodišnjeg zastoja, trebalo da počne u decembru ove godine.Nedimović je objasnio da je projektom Ministarstva, Evropske banke za obnovu i razvoj i Udruženja "Žita Srbije" postignuto to da Srbija posle 30 godina dobije sertifikat za izvoz pšenice u Egipat. U poslednjoj nedelji novembra planirana je tehnička provera srpskih skladišnih kapaciteta za izvoz pšenice, a posle toga će prve količine žita iz Srbije krenuti u Egipat, koji je trenutno najveći kupac pšenice na svetu, istakao je ministar.

Posle tri decenije ponovo izvoz pšenice iz Srbije u EgipatMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da bi izvoz pšenice iz Srbije u Egipat, nakon tridesetogodišnjeg zastoja, trebalo da počne u decembru ove godine.

Nedimović je objasnio da je projektom Ministarstva, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Udruženja "Žita Srbije" postignuto to da Srbija posle 30 godina dobije sertifikat za izvoz pšenice u Egipat.

U poslednjoj nedelji novembra planirana je tehnička provera srpskih skladišnih kapaciteta za izvoz pšenice, a posle toga će prve količine žita iz Srbije krenuti u Egipat, koji je trenutno najveći kupac pšenice na svetu, istakao je ministar.

On je ukazao na to da, za razliku od prethodnih godina, pšenica u Srbiji sada ima visok kvalitet, iznevši podatak da je ove godine više od tri miliona tona te žitarice proizvedeno na 16.000 hektara njiva, od čega će biti izvezeno oko dva miliona tona.

Ministar je istakao da se pregovara i o izvozu kukuruza u Kinu i Indoneziju, kako bi se srpske žitarice usmerile na tržišta koja najbolje plaćaju.

Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj rekla je da Srbija ima velike potencijale u sektoru poljoprivrede, a da će izvoz pšenice ka geografskim destinacijama koje su platežno dobro sposobne omogućiti da proizvodi iz Srbije budu konkurentniji na tržištu.

Nastavićemo da pružamo podršku srpskim proizvodima i njihovim proizvođačima kako bismo pomogli da se što bolje plasiraju na tržištu, istakla je ona.

Direktor Sektora EBRD za agrobiznis Jugoistočne Evrope Miljan Ždrale ocenio je da je poljoprivreda jedan od najvažnijih pogona za razvoj ekonomije Srbije.

Studijska analiza žitarskog sektora Srbije omogućila nam je da prevaziđemo tehničke prepreke za izvoz srpske pšenice u Egipat, rekao je Ždrale i dodao da se na taj način postiže i promocija poljoprivrede Srbije.

On je najavio da će u cilju te promocije sledeće godine biti organizovan "Žitarski kongres" u Srbiji kako bi se razmenjivala iskustva iz izvoza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik