92% preduzetnika smatra da je potrebno snižavanje stope oporezivanja zarade

Bez autora
Oct 16 2018

Revizorsko–konsultantska kompanija EY predstavila je na konferenciji u PKS istraživanje "EY Preduzetnički barometar" sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine.Reč je o godišnjem istraživanju koje artikuliše pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta.U opsežnoj diskusiji o ovogodišnjim rezultatima učestvovala je i Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

92% preduzetnika smatra da je potrebno snižavanje stope oporezivanja zaradeRevizorsko–konsultantska kompanija EY predstavila je na konferenciji u PKS istraživanje "EY Preduzetnički barometar" sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine.

Reč je o godišnjem istraživanju koje artikuliše pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta. U opsežnoj diskusiji o ovogodišnjim rezultatima učestvovala je i Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

EY Preduzetnički barometar je godišnje istraživanje koje ima za cilj da istraži i artikuliše na direktan način pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta.

Kako je ovo treći put da je istraživanje sprovedeno među najuspešnijim domaćim preduzetnicima, studija nudi i uporednu analizu podataka koja otkriva i kakva je kontinuirana problematika poslovanja preduzetništva u Srbiji.
 
Studija EY Preduzetnički barometar kao jedan od rezultata navodi i 3 ključne preporuke na sledećim poljima za Vladu Republike Srbije, korporacije, kao i same preduzetnike: alternativni izvori finansiranja malih i srednjih preduzeća; tehnološke inovacije i veštačka inteligencija; Kadrovi i preduzetničko poslovanje.
 
Na konferenciji su istaknuti neki od najvažnijih rezultata ovog istraživanja: tri četvrtine ispitanika istraživanja složilo se da je nedostatak pravih kadrova značajan izazov za dalji rast i razvoj kompanije.

Gotovo svi ispitanici, 93 odsto sprovodili su inovativne aktivnosti u okviru poslovanja kompanije, a pokazao se da je ovo polje sa mnogo potencijala gde dalje treba unaprediti zakonsku regulativu u cilju podsticaja za dalje inoviranje.
 
Takođe, 64 odsto preduzetnika iz sopstvenih sredstava finansira svoje poslovanje, dok polovina ispitanika smatra da su im potrebni alternativni izvori finansiranja. Kao i prethodnih godina, velika većina preduzetnika, 92 odsto smatra da je potrebno snižavanje stope oporezivanja zarade.
 
O rezultatima istraživanja na konferenciji za medije održanoj u Privrednoj komori Srbije razgovarali su Branislava Simanić, direktorka sektora za preduzetništvo PKS, Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru, BiH, Darko Budeč, predsednik žirija programa EY Preduzetnik godine i EY Preduzetnik 2012. godine, Ljiljana Živković Karaklajić, članica žirija programa EY Preduzetnik godine i EY Brzorastući preduzetnik 2014. godine i Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke u Srbiji.
 
"Problem kvaliteta radne snage i stručnosti prepoznala je i Privredna komora Srbije i Vlada Republike Srbije. Ovo je bio jedan od razloga usvajanja zakona o dualnom obrazovanju koje podrazumeva učenje kroz rad. Kroz ovaj zakon, uloga PKS jeste da proverava ispunjenost kriterijuma i uslova kompanija koje će ući u ovaj sistem. Očekujemo da će primena ovog zakona donekle umanjiti problem kvaliteta radne snage i unaprediti stručnost kadrova s jedne strane, kao i da će se smanjiti nezaposlenost kod mladih i povećati njihova konkurentnost na tržištu rada“ istakla je Branislava Simanić.
 
Uz promociju rezultata studije EY Preduzetnički barometar istaknuto je i da je otvoren sedmi po redu konkurs za nagradu EY Preduzetnik godine. Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano u februaru 2019. godine, a pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji će i ovaj put, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2018. godine. Kao i prethodne godine, program su podržali Ministarstvo privrede Republike Srbije, ProCredit banka, Radio Televizije Srbije, magazin Biznis & Finansije i poslovni portal eKapija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik