Ove godine otkriveno 12.500 radnika na crno

Bez autora
Oct 16 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je jedan od prioriteta rada Vlade borba protiv rada "na crno", kako bi se ovaj segment sive ekonomije suzbio u potpunosti.Đorđević je, zajedno sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Arneom Bjornstadom i vršiocem dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevanom Đurovićem, prisustvovao poslednjoj edukativnoj radionici u okviru projekta “Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno”.

Ove godine otkriveno 12.500 radnika na crnoMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je jedan od prioriteta rada Vlade borba protiv rada "na crno", kako bi se ovaj segment sive ekonomije suzbio u potpunosti.

Đorđević je, zajedno sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Arneom Bjornstadom i vršiocem dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevanom Đurovićem, prisustvovao poslednjoj edukativnoj radionici u okviru projekta “Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno”.

Ministar je, uručujući inspektorima 266 laptop računara, podvukao da se Vlada bori za to da svi građani imaju pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje i dostojanstven rad.

Ne postoje privilegije ni za jednog poslodavca koji krši zakon. U obračunu sa sivom ekonomijom potrebna nam je podrška svih građana, ali i medija koji će ih informisati o svim rezultatima na tom planu, rekao je on.

Đorđević je pohvalio rad inspektora i njihov dosadašnji učinak, istakavši da će im Ministarstvo uvek pružati podršku, omogućavajući im savremeniju tehničku opremljenost, bolje uslove rada i veće zarade.

Prema njegovim rečima, inspektori su od januara do septembra sproveli 51.602 nadzora, što je za 43 odsto više nego u istom periodu 2017. godine, kada ih je bilo 36.126.

Nakon preduzetih mera inspektora rada, koji su zatekli 12.953 lica koja su radila na crno, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 10.440 lica, precizirao je ministar.

On je iskazao zahvalnost ambasadoru Norveške na pomoći, ističući da će Srbija nastaviti da sledi najbolje primere u svetu i da će dodatnim izmenama zakona građanima stvoriti još bolje uslove života.

Bjornstad je takođe izrazio zadovoljstvo time što Norveška može da pomogne Srbiji u borbi protiv rada na crno, čija pojava mnogo utiče na celokupno stanje u državi, budući da su državi potrebni prihodi, a radnicima lojalna konkurencija i socijalna prava.

Norveški sistem je izgrađen na tome što svi poštuju zakone. Zato i možemo da investiramo i imamo visoki standard, a to je ono što potrebno i Srbiji. Nadamo se da ćemo ovim projektom to i ispuniti, ukazao je on i poželeo Srbiji uspeh u daljoj borbi protiv rada na crno.

Đurović je podsetio na to da je, od pokretanja besplatne telefonske linije do 15. oktobra ove godine, inspekciji rada upućeno 7.320 telefonskih poziva, kao i 184 imejla.

On je ocenio da će donacija od 266 prenosnih računara umnogome olakšati posao zaposlenima u Inspektoratu za rad i doprineti još efikasnijoj borbi protiv nelegalnog rada.

Na osnovu pristiglih prijava, na celoj teritoriji Srbije izvršeno je 6.324 pojačanih nadzora i tom prilikom je zatečeno 3.348 lica na radu na crno, od kojih su poslodavci sa 2.567 lica odmah posle nadzora zasnovali radni odnos na neodređeno vreme, precizirao je Đurović.

Takođe, kako je dodao, ove godine je znatno povećan broj inspekcijskih nadzora u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna u otkrivanju radnika "na crno".

U okviru projekta ''Reci ne radu na crno'', realizovano je deset radionica, i to u Pančevu, Pirotu, Vranju, Negotinu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.

Radionice su održane u cilju informisanja zaposlenih, poslodavaca i svih zainteresovanih građana o pravima i obavezama iz zakona i podzakonskih akata koji uređuju oblast radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik