Kanada legalizovala marihuanu

Bez autora
Oct 17 2018

Kanada je postala druga zemlja nakon Urugvaja koja je legalizovala posedovanje, proizvodnju, distribuciju i rekreativnu upotrebu marihuane. Time je ispunjeno obećanje iz kampanje premijera Džastina Tridoa.Taj potez, tvrde liberali, suzbiće ilegalnu trgovinu marihuanom, držati je dalje od maloletnika i sniziti stopu kriminala. U prostorijama koledža „Nijagara“ u Ontariju, 24 kanadska studenta učiće kako da uzgajaju marihuanu za rekreativnu upotrebu. Kažu da toj biljci treba isto svetlo kao i hrizantemi, a prihranjuje se kao paradajz i biber. Ipak, na kraju obuke, sve biljke će biti uništene.

Kanada legalizovala marihuanuKanada je postala druga zemlja nakon Urugvaja koja je legalizovala posedovanje, proizvodnju, distribuciju i rekreativnu upotrebu marihuane. Time je ispunjeno obećanje iz kampanje premijera Džastina Tridoa. Taj potez, tvrde liberali, suzbiće ilegalnu trgovinu marihuanom, držati je dalje od maloletnika i sniziti stopu kriminala.

U prostorijama koledža „Nijagara“ u Ontariju, 24 kanadska studenta učiće kako da uzgajaju marihuanu za rekreativnu upotrebu. Kažu da toj biljci treba isto svetlo kao i hrizantemi, a prihranjuje se kao paradajz i biber. Ipak, na kraju obuke, sve biljke će biti uništene.

„To je prvi takav program u Kanadi, a odobrilo ga je Ministarstvo obrazovanja. Kada završimo obuku, imaćemo kredibilitet i dozvolu za komercijalnu proizvodnju marihuane“, kaže Alan Ulvin sa koledža „Nijagara“ u Ontariju.

U Njufaundlendu, najistočnijem delu Kanade, otvorene su i prve prodavnice u kojima će se marihuana legalno prodavati. U Ontariju će moći elektronski da se naruči.

„Licencirani proizvođači će početi prvi i biće univerzitetski obrazovani. Moći će da rade kao uzgajivači ili laboranti za potrebe raznih istraživanja“, objašnjava Bil Makdonald iz Programa za komercijalnu proizvodnju marihuane.

O tome kako marihuana utiče na zdravlje, na javnu bezbednost i zakonsko uređenje – kanadsko društvo poodavno raspravlja. Od lokalnog do državnog nivoa – svi su spremno dočekali zakon o legalizaciji te lake droge.

Ipak, i dalje je aktuelna briga kako će se policija nositi sa izazovom vožnje pod njenim uticajem. Tržište tek počinje da se razvija, a analitičari predviđaju – prvih godina manju ponudu od potražnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik