Srbija napredovala na listi Globalne konkurentnosti za pet mesta

Bez autora
Oct 17 2018

Vlada Republike Srbije saopštila je da je naša zemlja ove godine napredovala za pet mesta na Svetskoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma i sada se nalazi na 65. mestu, od 140 ekonomija sveta.Naša zemlja ostvarila je napredak prema skoro svim najznačajnijim kriterijumima konkurentnosti. Imajući u vidu to da su znanje i inovacije najveći izvozni potencijali Srbije za 21. vek, posebno ohrabruje činjenica da je Srbija u odnosu na prethodnu godinu, napravila značajan iskorak u oblasti inovacija gde je napredovala 39 mesta i sada zauzima 56. mesto u ovoj oblasti.

Srbija skočila na listi Globalne konkurentnosti za pet mestaVlada Republike Srbije saopštila je da je naša zemlja ove godine napredovala za pet mesta na Svetskoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) i sada se nalazi na 65. mestu, od 140 ekonomija sveta.

Naša zemlja ostvarila je napredak prema skoro svim najznačajnijim kriterijumima konkurentnosti.

Imajući u vidu to da su znanje i inovacije najveći izvozni potencijali Srbije za 21. vek, posebno ohrabruje činjenica da je Srbija u odnosu na prethodnu godinu, napravila značajan iskorak u oblasti inovacija gde je napredovala 39 mesta i sada zauzima 56. mesto u ovoj oblasti.

Najveće poboljšanje ostvareno je u oblastima: makroekonomska stabilnost, obrazovanje i veštine, tržište proizvoda i finansijski sistem.

Srbija je postigla najveće povećanje indeksa u odnosu na sve zemlje iz okruženja.

Od zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, Srbija je ispred Hrvatske (68. mesto), Crne Gore (71. mesto), Makedonije (84. mesto) i Bosne i Hercegovine (91. mesto), a najbolje je rangirana Slovenija koja je na 35. mestu.

Bolja pozicija Srbije na ovoj prestižnoj listi rezultat je posvećenosti Vlade ekonomskim reformama i stvaranju boljih uslova za poslovanje, kao i povećanju konkurentnosti privrede.

Ovaj indeks veoma je značajan faktor za dalje privlačenje stranih investicija, u čemu je Srbija vodeća zemlja u regionu, s obzirom na to da je u 2017. godini imala priliv od 2,6 milijardi evra, što je više od ukupnog priliva investicija na celom Zapadnom Balkanu.

Napredak Srbije na ovoj listi odraz je opredeljenosti Vlade da otkloni barijere za brži privredni rast.

Jedan od mehanizama je eUprava, koja smanjuje birokratiju i povećava efikasnost rada javnih službenika, što zajedno utiče na povećanje efikasnosti privrede i veću predvidivost poslovanja u Srbiji.

Vlada Srbije nastaviće sa ekonomskim reformama koje imaju za cilj da dodatno pojednostave uslove poslovanja i kreiraju podsticajni privredni ambijent.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik