DRI: Najviše nepravilnosti na lokalu, i dalje iste greške

Bez autora
Oct 17 2018

Državna revizorska institucija objaviće do 1. decembra revizorski izveštaj o poslovanju 221 državne institucije. DRI je prošle nedelje počela sa objavljivanjem prvih revizorskih izveštaja za 2018. godinu, a do sada je objavljen 21 izveštaj. Prema rezultatima dosadašnjih izveštaja, najviše nepravilnosti ima na nivou lokalnih samouprava, i dalje se pojavljuju greške u knjiženju, a najveća nepravilnost odnosi se na finansijske izveštaje, odnosno, na pogrešno utvrđivanje poslovnog rezultata državnih institucija. U izveštaju koji je objavljen danas "skenirani" su Republički sekretarijat za javne politike, Uprava za javne nabavke - Grad Sremska Mitrovica, Dom zdravlja "dr Simo Milošević" Čukarica, Dom zdravlja Rakovica, Javno komunalno preduzeće "Higijena" iz Pančeva i Institut za fiziku iz Beograda.

DRI: Najviše nepravilnosti na lokalu, i dalje iste greškeDržavna revizorska institucija (DRI) objaviće do 1. decembra revizorski izveštaj o poslovanju 221 državne institucije. DRI je prošle nedelje počela sa objavljivanjem prvih revizorskih izveštaja za 2018. godinu, a do sada je objavljen 21 izveštaj.

Prema rezultatima dosadašnjih izveštaja, najviše nepravilnosti ima na nivou lokalnih samouprava, i dalje se pojavljuju greške u knjiženju, a najveća nepravilnost odnosi se na finansijske izveštaje, odnosno, na pogrešno utvrđivanje poslovnog rezultata državnih institucija.

U izveštaju koji je objavljen danas "skenirani" su Republički sekretarijat za javne politike, Uprava za javne nabavke - Grad Sremska Mitrovica, Dom zdravlja "dr Simo Milošević" - Čukarica, Dom zdravlja Rakovica, Javno komunalno preduzeće "Higijena" iz Pančeva i Institut za fiziku iz Beograda.

Predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović kaže za Tanjug da se prema prvim izveštajima, ponavljaju iste greške institucija koje su činjene i do sada.

"I one se najviše odnose, kada je reč o finansijskim revizijama ili reviziji finansijskih izveštaja, na nedovoljno uređen kontrolni sistem gde nisu dobro uspostavljene računovodstvene aplikacije. To znači da ima greški u knjiženjima prihoda, primanja, rashoda i izdataka", navodi Pejović.

Do 1. decembra DRI će objaviti, navodi, 221 izveštaj, a koji se odnose na konsolidovane finansijske izveštaje, na finansijske izveštaje, reviziju pravilnosti poslovanja, reviziju odazivnih izveštaja kao i reviziju svrsishodnosti.

Glavni uzrok svih nepravilnosti u institucijama pod ingerencijom države je nedovoljno izgrađen interni sistem kontrole, poručuje Pejović.

"Najveća nepravilnost odnosi se na finansijske izveštaje, na često pogrešno utvrđivanje poslovnog rezultata", ističe Pejović.

U jedinicama lokalnih samouprava, DRI je ove godine radila revizije pravilnosti koje su obuhvatale tri oblasti, preuzimanje obaveza, obračun isplate plata i javne nabavke, jer je upravo u tim sektorima otkriveno oko 70 procenata nepravilnosti.

Smanjuju se nepravilnosti u postupcima javnih nabavki

S druge strane, navodi, u oblasti javnih nabavki DRI beleži ove godine pozitivne pomake kada je reč o državnim institucijama.

"Smanjuju se nepravilnosti u postupcima javnih nabavki ali su i dalje prisutne nepravilnosti, da se nabavlja, a da se ne sprovodi postupak", upozorava generalni državni revizor.

DRI je ove godine uveo nekoliko novina u svom radu sa ciljem bržeg i sveobugvatnijeg "skeniranja" institucija, a te novine će, smatra, dati bolje efekte pri izradi izveštaja i u radu same Institucije.

Obučeni su novi revizori, kojih sada umesto devet ima 48, a povećan je i broj revizorskih timova u Srbiji na 12...

Pejović najavljuje da će u petak biti objavljen hiljaditi izveštaj Državne revizorske institucije od početka njenog rada, a koji će se odnositi na Grad Užice.

DRI "analizira" sve one institucije koje troše javna sredstva i upravljaju javnom imovinom u Srbiji, Vladu Srbije, ministarstva, opštine, javna preduzeća, političke stranke...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik