U Srbiji posluju 32 japanske kompanije koje zapošljavaju oko 3.000 radnika

Bez autora
Oct 17 2018

Cilj Poslovnog foruma Srbija - Japan koji je organizovan u PKS je upoznavanje japanske privredne delegacije sa mogućnostima investiranja u Srbiji, kao i pružanje prilike srpskim kompanijama da predstave svoje potencijale i uđu u lance dobavljača za japanske kompanije koje posluju u Evropi. Interesovanje japanskih privrednika je daleko veće nego ranije, i oni su shvatili da sada mogu da pronađu dobre poslovne partnere i u Srbiji, ocenio je Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS. Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Maja Mandrapa Gašić istakla je u uvodnom delu foruma da su Srbija i Japan prošle godine obeležili 135 godina dobrih diplomatskih odnosa, ali da uprkos dobroj bilateralnoj saradnji međusobna ekonomska saradnja još zaostaje.

U Srbiji posluju 32 japanske kompanije koje zapošljavaju oko 3.000 radnikaCilj Poslovnog foruma Srbija - Japan koji je organizovan u PKS je upoznavanje japanske privredne delegacije sa mogućnostima investiranja u Srbiji, kao i pružanje prilike srpskim kompanijama da predstave svoje potencijale i uđu u lance dobavljača za japanske kompanije koje posluju u Evropi.

"Interesovanje japanskih privrednika je daleko veće nego ranije, i oni su shvatili da sada mogu da pronađu dobre poslovne partnere i u Srbiji", ocenio je Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Maja Mandrapa Gašić istakla je u uvodnom delu foruma da su Srbija i Japan prošle godine obeležili 135 godina dobrih diplomatskih odnosa, ali da uprkos dobroj bilateralnoj saradnji međusobna ekonomska saradnja još zaostaje.

Prema njenim rečima, u Srbiji posluju 32 japanske kompanije koje zapošljavaju oko 3.000 radnika, i postoji pet velikih japanskih investicionih projekata medju kojima su izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči i izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani "Nikola Tesla A".
 
"Poseta japanskog premijera Šinzo Abea početkom godine, koja je bila prva poseta jednog japanskog zvaničnika nakon tri decenije, mnogo je podigla interesovanje japanskih kompanija da ulažu u Srbiju tokom ove godine", rekla je Mandrapa Gašić.
 
Da je poseta japanskog premijera privukla japanske investitore da dođu u Srbiju, saglasan je i savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović, koji je rekao da Srbija ove godine beleži trend rasta izvoza, te da se očekuje da bi robna razmena između dve zemlje ove godine mogla biti oko 200 miliona dolara.
 
"Efekat posete premijera Japana jeste da je interesovanje japanskih privrednika daleko veće nego do sada. Ono što su oni shvatili kao signal jeste da ako su već investirali u okolne zemlje regiona ili u Evropu, da sada mogu da pronađu svoje dobre poslovne partnere i u Srbiji", ocenio je Vesović.
 
Osim poslovnog foruma, danas je organizovan i prvi Dan dobavljača uz podršku Evropske mreže preduzetništva EEN.
 
"To će biti mogućnost za pet japanskih kompanija iz mašinske industrije i industrije nemetala da pronađu svoje dobavljače u Srbiji. To nisu kompanije koje samo posluju u Srbiji već kompanije iz regiona, Rumunije, Poljske", rekao je Vesović.
 
Specijalni savetnik u Ministarstvu ekonomije, trgovine i industrije Japana i generalni direktor Japanske organizacije za spoljnu trgovinu JATRO iz Beča, Staoši Abe, izrazio je zadovoljstvo što je u Beogradu i što će se po prvi put susresti srpski i japanski privrednici. Abe je izjavio da u Srbiji nema mnogo japanskih kompanija jer "Japanci ne znaju mnogo o Srbiji, kao i načinu lokalnog poslovanja".
 
"Mi se trudimo da promovišemo Srbiju kao dobru poslovnu destinaciju za ulaganje, ali isto tako je važno da vi promovišete koji su to dobri aspekti za investiranje u Srbiji, kao i da promovišete biznis izmedju Srbije i Japana", naglasio je Abe.
 
Na forumu je učestvovao i generalni direktor Micubiši korporacije u Beogradu, Naoki Tsukada, koji je podsetio da je ta velika globalna kompanija koja posluje u više industrijskih sektora od hrane do aero industrije, svoju kancelariju u Srbiji otvorila 1965. godine.
 
To što je Micubiši prisutan više od 50 godina na srpskom tržištu, kaže Tsukada, to je zapravo znak da je Srbija povoljno mesto za ulaganje, ali i da kompanije imaju dobar odnos sa srpskom vladom koja je postala njihov partner.
 
"S obzirom na dugogodišnje poslovno iskustvo koje imam u Srbiji, mislim da je Srbija dobra zemlja za razvijanje biznisa", naveo je Tsukada i dodao da će forum biti dobra prilika da se japanske kompanije upoznaju sa poslovanjem u Srbiji i da ovde ulažu svoje znanje i poslovni potencijal.
 
Predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji i direktor korporativnih poslova i komunikacija "Japan Tobacco International" za Zapadni Balkan, Goran Pekez, kaže da je do sada 30 japanskih kompanija koje posluju u Srbiji u našu zemlju uložilo više od 200 miliona evra.
 
"Poslovni forum će biti prilika da japanske kompanije koje posluju u Srbiji prenesu dobra iskustva drugim zainteresovanim japanskim kompanijama, i pokažu da su zadovoljne kvalitetom proizvoda koje srpski dobavljači bilo u industrijskom ili u poljoprivrednom sektoru dobavljaju", rekao je Pekez.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik