OTP kupuje Sosijete?

Bez autora
Oct 18 2018

Novi vlasnik Sosijete ženeral banke biće OTP banka. Kako nam potvrđeno iz više izvora, OTP, koji je pre godinu dana kupio Vojvođansku banku, već radi dubinsku analizu Sosijetea, takozvani dju dilidžens i sprema se za akviziciju. Ako se ostvari ovo pripajanje, OTP banka bi trebalo da zauzima treće mesto po tržišnom učešću u Srbiji. Prema tvrdnjama izvora izvesno je da će predstojeći period, po pitanju ukrupnjavanja bankarskog kapitala i promene vlasništva biti veoma dinamičan. Sosijete ženeral, "domaća a francuska" banka, nije jedina koja će uskoro promeniti vlasnika. Započeta je i privatizacija Komercijalne banke, u kojoj država ima značajan udeo, od 41,7 odsto.

OTP kupuje Sosijete?Novi vlasnik Sosijete ženeral banke biće OTP banka, nezvanično saznaju "Novosti".

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, OTP, koji je pre godinu dana kupio Vojvođansku banku, već radi dubinsku analizu Sosijetea, takozvani dju dilidžens i sprema se za akviziciju.

Ako se ostvari ovo pripajanje, OTP banka bi trebalo da zauzima treće mesto po tržišnom učešću u Srbiji.

Prema tvrdnjama naših izvora izvesno je da će predstojeći period, po pitanju ukrupnjavanja bankarskog kapitala i promene vlasništva biti veoma dinamičan.

Sosijete ženeral, "domaća a francuska" banka, nije jedina koja će uskoro promeniti vlasnika. Započeta je i privatizacija Komercijalne banke, u kojoj država ima značajan udeo, od 41,7 odsto.

U Ministarstvu finansija najavili su i prodaju državnog paketa akcija i u Jubmes banci (20 odsto u direktnom vlasništvu Republike Srbije).

Adiko banka takođe traži novog vlasnika, ali za ceo region. Ova grupacija sa sedištem u Beču, prema izvorima "Rojtersa", najverovatnije će kupca tražiti na berzi, preko inicijalne javne ponude akcija, ali se ne isključuje ni klasična prodaja banke.

Poslovanje i sudbina još jedne državne banke biće na agendi budućih zbivanja u Ministarstvu finansija. Najavljujući šta država planira da učini u narednom periodu u bankarskom sektoru, ministar finansija Siniša Mali istakao je da se "analizira poslovanje i Srpske banke".

Ova banka je, inače, specifična, pošto je sačuvala svoju dozvolu za rad u naletu oduzimanja licenci lošim bankama (Agrobanka, Nova Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine, Univerzal, Privredna banka Beograd). Ali, postala je "zatvorena za javnost". Tačnije - banka je oslobođena tereta loših potraživanja i restrukturirana tako da može da posluje isključivo sa firmama registrovanim za proizvodnju naoružanja i vojne opreme. Depozite može da prima samo od ovakih preduzeća i sredstva da plasira isključivo njima. Lane je ostvarila dobit.

Još bez zvaničnog zahteva

- Narodnoj banci Srbije dosad nije podnet zahtev ni od strane fizičkog, niti od strane pravnog lica za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva, koje bi im omogućilo pet odsto i više glasačkih prava u Sosijete ženeral banci Srbija i Adiko banci u Beogradu - rečeno je "Novostima" u NBS.

Poštanska

Poštanska štedionica, koja je lane ostvarila dobit od 4,1 milijardu dinara, a u prvih šest meseci ove godine od 1,1 milijardu dinara, posluje stabilno i po svemu sudeći - neće biti nuđena na prodaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik