Otvoren stečaj Uvale Žnjan s gotovo 92 milijuna kuna duga

Bez autora
Oct 18 2018

Trgovački sud u Splitu donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Uvalom Žnjan d.o.o., tvrtkom koju je osnovao nekadašnji splitski graditeljski div Konstruktor-inženjering koji je od prošle godine u stečaju te je za 18. siječnja iduće godine zakazao ročište na kojem bi se trebale ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke s gotovo 92 milijuna kuna nepodmirenih obaveza. Sudskim rješenjem pozvani su vjerovnici Uvale Žnjan da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine i navedu temelje na kojima polažu svoja izlučna i razlučna prava te je određen i upis zabilježbi o otvaranju stečaja nad nekretninama te tvrtke upisanima u zemljišne knjige. Sudska odluka uslijedila je nakon što je još u studenome 2015. Financijska agencija podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka navodeći kako Uvala Žnjan ima nepodmirene obveze u neprekinutom razdoblju od 120 dana i ukupnom iznosu od 72,5 milijuna kuna te da taj dužnik, prema dostupnim podacima, nema zaposlenika.

Otvoren stečaj Uvale Žnjan s gotovo 92 milijuna kuna dugaTrgovački sud u Splitu donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Uvalom Žnjan d.o.o., tvrtkom koju je osnovao nekadašnji splitski graditeljski div Konstruktor-inženjering koji je od prošle godine u stečaju te je za 18. siječnja iduće godine zakazao ročište na kojem bi se trebale ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke s gotovo 92 milijuna kuna nepodmirenih obaveza.

Sudskim rješenjem pozvani su vjerovnici Uvale Žnjan da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine i navedu temelje na kojima polažu svoja izlučna i razlučna prava te je određen i upis zabilježbi o otvaranju stečaja nad nekretninama te tvrtke upisanima u zemljišne knjige.

Sudska odluka uslijedila je nakon što je još u studenome 2015. Financijska agencija (Fina) podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka navodeći kako Uvala Žnjan ima nepodmirene obveze u neprekinutom razdoblju od 120 dana i ukupnom iznosu od 72,5 milijuna kuna te da taj dužnik, prema dostupnim podacima, nema zaposlenika.

Nakon toga i objavljenog sudskog oglasa u kojem se pozivaju vjerovnici da predlože otvaranje stečaja te tvrtke, javila se Zagrebačka banka koja je u lipnju 2016. iskazala tražbinu od 72,6 milijuna kuna na temelju danog kredita te je prošle godine bio obustavljen skraćeni stečajni postupak da bi, zaključno, u lipnju ove godine bio pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom zbog prezaduženosti, odnosno nesposobnosti za plaćanje.

Nakon provedenog prethodnog postupka, sud je na temelju ovotjedne potvrde Fine utvrdio da Uvala Žnjan sada ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 2320 dana i u ukupnom iznosu od 91,93 milijun kuna.

Uvala Žnjan je tvrtka osnovana 2006., temeljni kapital joj iznosi samo 20.000 kuna, a kao glavni predmeti poslovanja istaknuti su građenje, projektiranje objekata i nadzor nad gradnjom. Osnivač te tvrtke je Konstruktor-inženjering, a kao zastupnik, član uprave i direktor u sudskom registru naveden je Nikša Ivanović, predsjednik uprave Bačvice plaža, koncesionara tog popularnog splitskog kupališta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik