Rast kineske privrede usporio na 6,5 odsto

Bez autora
Oct 21 2018

Rast kineske privrede usporio je u trećem kvartalu na 6,5 odsto, što je najmanja stopa u posljednjih skoro deset godina, saopštile su danas vlasti.Rast kineske privrede u prvom kvartalu iznosio je 6,8 odsto, a u drugom 6,7 odsto, u vrijeme kada se rasplamsao trgovinski rat sa SAD. U prvih devet mjeseci ove godine, stopa privrednog rasta je 6,7 procenata. Trenutni kvartalni rast je nivou rezultata iz 2009. godine, tokom globalne recesije, kada je kineski rast na godišnjem nivou bio 6,1 odsto.

Rast kineske privrede usporio na 6,5 odstoRast kineske privrede usporio je u trećem kvartalu na 6,5 odsto, što je najmanja stopa u posljednjih skoro deset godina, saopštile su danas vlasti.

Rast kineske privrede u prvom kvartalu iznosio je 6,8 odsto, a u drugom 6,7 odsto, u vrijeme kada se rasplamsao trgovinski rat sa SAD.

U prvih devet mjeseci ove godine, stopa privrednog rasta je 6,7 procenata, prenijela je agencija DPA.

Trenutni kvartalni rast je nivou rezultata iz 2009. godine, tokom globalne recesije, kada je kineski rast na godišnjem nivou bio 6,1 odsto.

Potparol nacionalnog zavoda za statistiku Mao Šengjong rekao je da je druga svjetska ekonomija po veličini funkcionisala "u razumnom obimu, održavajući sveukupnu stabilnosti i trend stalnog razvoja" u prvih devet mjeseci ove godine.

On je dodao da se u tom periodu značajno povećao uticaj spoljnih varijabli i da je pojačan pritisak na privredni rast.

Kina i SAD vode carinski rat u posljednjih nekoliko mjeseci. Vašington je uveo carine na kinesku robu u vrijednosti od 250 milijardi dolara, što čini polovinu ukupnog kineskog izvoza u Ameriku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik