Solarna elektrana: Najbolja ponuda EPCG-a i Fortuma

Bez autora
Oct 21 2018

Konzorcijum Elektroprivreda Crne Gore i Fortum prvorangirani je na Javnom pozivu za davanje u zakup zemljišta u svojini države, na lokalitetu Briska Gora u Ulcinju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Konzorcijum je u okviru svoje ponude i propisanih kriterijuma dao najbolje uslove u smislu broja novootvorenih radnih mjesta, visine zakupnine, tehničke osposobljenosti, snage izgrađene jedne solarne elektrane sa instalisanom snagom većeom ili jednakom 100 megavati, finansijske sposobnosti i učešća domaćih kompanija. Iz Ministarstva su kazali da je Konzorcijum za iznos godišnje zakupnine ponudio 33 centa po metru kvadratnom, sa planom otvaranja 226 novih radnih mjesta tokom trajanja čitavog perioda zakupa zemljišta.

Solarna elektrana: Najbolja ponuda EPCG-a i FortumaKonzorcijum Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Fortum prvorangirani je na Javnom pozivu za davanje u zakup zemljišta u svojini države, na lokalitetu Briska Gora u Ulcinju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

"Konzorcijum je u okviru svoje ponude i propisanih kriterijuma dao najbolje uslove u smislu broja novootvorenih radnih mjesta, visine zakupnine, tehničke osposobljenosti, snage izgrađene jedne solarne elektrane sa instalisanom snagom većeom ili jednakom 100 megavati (MW), finansijske sposobnosti i učešća domaćih kompanija", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Konzorcijum za iznos godišnje zakupnine ponudio 33 centa po metru kvadratnom, sa planom otvaranja 226 novih radnih mjesta tokom trajanja čitavog perioda zakupa zemljišta.

Ponudom Konzorcijuma predviđen je ukupan iznos investicije od 178 miliona eura.

"Kao važan elemenat ponude predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona eura", saopštili su iz Ministarstva.

Kroz dokazivanje iskustva u realizaciji tih projekata Konzorcijum EPCG i Fortum je dostavio podatke o izgradnji solarnih elektrana ukupne instalisane snage 2,82 hiljade MW, kao i iskustvo u izgradnji više soalrnih elektrana snage veće od 100 MW.

"Sa aspekta finansijske sposobnosti ponuđača, ovaj Konzorcijum je dostvio podatke o prosječno ostvarenom bruto prihodu za 2014.,2015. i 2016. godinu u iznosu od 4,39 milijardi eura", reklu su iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da je drugorangirani ponuđač, Konzorcijum IREDL, za iznos zakupnine ponudo pet centi po metro kvadratnom sa planom otvaranja 25 novih radnih mjesta.

U smislu dokazivanja iskustva, traženog tenderskom dokumentacijom, kako su naveli, Konzorcijum IREDL je dostavio podatke o izgradnji solarnih elektrana ukupne instalisane snage 1,03 hiljade MW kao i iskustvo u izgranji jedne solarne elektrane instalisane snage veće od 100 MW.

Konzorcijum je dostvio podatke o prosječno ostvarenom bruto prihodu za 2014,2015. i 2016. godinu u iznosu od 608,9 miliona eura.

Konzorcijum IREDL je za ukupna iznos investicije ponudio 166 miliona eura, od čega je učešće domaćih kompanija predviđeno na iznos od 21 million eura.

Ponuda Konzorcijuma Montesolar ocijenjena je kao neispravna.

Iz Ministarstva su kazali da je odluka o rang listi dostavljena svim ponuđačima koji imaju pravo prigovora, nakon čega će biti upućena Vladi na utvrđivanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik