BiH ima sve predispozicije za proizvodnju i izvoz zdravog mlijeka

Bez autora
Oct 21 2018

Zenička industrija mljeka istrajava u programu prirodnih, bioloških i zdravih mliječnih proizvoda, bez aditiva i konzervansa. Istovremeno razvojem vlastite kooperantske mreže proizvođača mlijeka ZIM razvija sektor domaće primarne poljoprivredne proizvodnje. Trenutno 415 farmera sa područja Zeničko - dobojskog i Srednjebosanskog kantona proizvode i predaju mlijeko ZIM-u, od toga je 370 individualnih poljoprivrednih proizvođača i 45 registrovanih poljoprivrednih proizvođača, kaže se u saopćenju Zeničke industrije mljeka. Kontrola kvaliteta naše kompanije se bavi organizacijom otkupa i dnevnom kontrolom mlijeka, te stručnim praćenjem farmera u svim fazama proizvodnog procesa.

BiH ima sve predispozicije za proizvodnju i izvoz zdravog mlijekaZenička industrija mljeka (ZIM) istrajava u programu prirodnih, bioloških i zdravih mliječnih proizvoda, bez aditiva i konzervansa. Istovremeno razvojem vlastite kooperantske mreže proizvođača mlijeka ZIM razvija sektor domaće primarne poljoprivredne proizvodnje.

Trenutno 415 farmera sa područja Zeničko - dobojskog i Srednjebosanskog kantona proizvode i predaju mlijeko ZIM-u, od toga je 370 individualnih poljoprivrednih proizvođača i 45 registrovanih poljoprivrednih proizvođača, kaže se u saopćenju Zeničke industrije mljeka.

- Kontrola kvaliteta naše kompanije se bavi organizacijom otkupa i dnevnom kontrolom mlijeka, te stručnim praćenjem farmera u svim fazama proizvodnog procesa. Ovo je veoma zahtjevan posao ali dugoročno višestruko koristan ne samo za ZIM već i bosanskohercegovačku mliječnu industriju. Također, ZIM na ovaj način daje svoj doprinos ruralnom razvoju. Pašnjaci bosanskih planina su ogroman potencijal za proizvodnju hrane, a prije svega mlijeka. Uzmemo li u obzir dalji razvoj domaćeg tržišta i šanse za plasman naših proizvoda u EU, ova grana privrede ima sasvim izglednu perspektivu, i mi na tome ozbiljno radimo, izjavio je Amer Bektaš, u ime kompanije ZIM.

ZIM mljekara se ubraja među najperspektivnije mljekare u BiH. Potvrda za ovo su brojna priznanja za kvalitet sa domaćih i međunarodnih sajmova. Inače, ZIM je osnovan 1959, a do sada su u Mljekari obavljene tri rekonstrukcije za proširenje i osavremenjavanje proizvodnog ciklusa, te je danas instalirani dnevni kapacitet mlijeka 50.000 litara mlijeka na dan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik