Za opremanje ETF i naučni park 5,5 miliona evra

Bez autora
Oct 21 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Ministarskog saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, koji je usvojio inicijativu kojom se pruža podrška opremanju Elektrotehničkog fakulteta, Inovacionog centra ETF i radionice Naučno-tehnološkog parka Beograd.Ukupan budžet koji će Vlada Srbije izdvojiti za ove namene iznosi 5,5 miliona evra. Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je institucija čije rezultate prepoznaju domaće i međunarodne kompanije, a nova oprema će stvoriti bolje uslove za izradu inovativnih proizvoda, tehnologija, procesa i usluga u skladu sa potrebama tržišta.

Za opremanje ETF i naučni park 5,5 miliona evraPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Ministarskog saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, koji je usvojio inicijativu kojom se pruža podrška opremanju Elektrotehničkog fakulteta (ETF), Inovacionog centra ETF i radionice Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Ukupan budžet koji će Vlada Srbije izdvojiti za ove namene iznosi 5,5 miliona evra.

Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je institucija čije rezultate prepoznaju domaće i međunarodne kompanije, a nova oprema će stvoriti bolje uslove za izradu inovativnih proizvoda, tehnologija, procesa i usluga u skladu sa potrebama tržišta.

Savet je usvojio i inicijativu za unapređenje državne infrastrukture za razvoj sektora informacionih tehnologija, kojom se predviđa projektovanje novih 16.000 kvadratnih metara Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, završetak objekta koji je u sivoj fazi od 1.000m2 i izgradnja prvog novog objekta od 4.000m2.

Ovim proširenjem u prvoj fazi biće omogućeno zapošljavanje novih 300 inženjera, a do kraja projekta ukupno 1.200.

U NTP Beograd, za samo dve godine poslovanja, sada radi 60 kompanija, koje zapošljavaju skoro 500 inženjera.

Savet je konstatovao da je uspešno realizovan konkurs Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, kojim je podržan razvoj startap centara u osam gradova Srbije - Kruševac, Pirot, Subotica, Čačak, Stara Pazova, Valjevo, Zrenjanin i Gornji Milanovac, u ukupnom iznosu od 250 miliona dinara.

Pri izboru gradova, vodilo se računa o tome da podržani gradovi pretežno budu u sredinama koje nisu univerzitetski centri, kako bi građani i u ovim mestima imali adekvatne sadržaje, prostor za rad i sve ostale neophodne uslove za podršku razvoju startap preduzetništva.

Članovi Saveta razgovarali su i o drugim inicijativama koje je ovo telo pokrenulo, a posebno o programu prekvalifikacija za IT, s obzirom na to da je danas raspisan i poziv izvođačima obuka za još 500 zaposlenih ljudi koji žele da promene posao i započnu karijeru u IT sektoru.

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija predstavlja najbrže rastuću industriji u Srbiji.

U prvih šest meseci 2018. godine izvoz IKT usluga iz Srbije porastao je za 25,6 odsto sa izvozom većim od 600 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik