Hrvatska plaća treći najskuplji plin u EU

Bez autora
Oct 22 2018

Hrvatska ima jako lošu energetsku sigurnost i budućnost. Pogotovo onu plinsku. Prema izvješću Europske agencije za suradnju energetskih regulatora o veleprodajnim cijenama plina u Europi u 2017. godini, objavljenoj prošloga mjeseca, Hrvatska već sada plaća treći najskuplji plin u Europi, s procjenom daljnjeg rasta, koji bi mogao rezultirati najskupljim plinom u Europi, i bez garancija sigurnosti dostave. U neposrednoj budućnosti moguć je scenarij u kojem ćemo se smrzavati, dok budemo istovremeno plaćali najskuplji plin u Europi. Ovogodišnja stagnacija cijene plina u Hrvatskoj rezultat je prije svega jednokratnih političkih odluka, koje neće biti moguće dugo produljivati. Bez adekvatne i alternativne energetske strategije, ovo pitanje postalo je socijalnim problemom, a ne tek tehničkim pitanjem uređenja energetskog sustava.

Hrvatska plaća treći najskuplji plin u EUHrvatska ima jako lošu energetsku sigurnost i budućnost. Pogotovo onu plinsku. Prema izvješću Europske agencije za suradnju energetskih regulatora (ACER) o veleprodajnim cijenama plina u Europi u 2017. godini, objavljenoj prošloga mjeseca, Hrvatska već sada plaća treći najskuplji plin u Europi, s procjenom daljnjeg rasta, koji bi mogao rezultirati najskupljim plinom u Europi, i bez garancija sigurnosti dostave.

U neposrednoj budućnosti moguć je scenarij u kojem ćemo se smrzavati, dok budemo istovremeno plaćali najskuplji plin u Europi. Ovogodišnja stagnacija cijene plina u Hrvatskoj rezultat je prije svega jednokratnih političkih odluka, koje neće biti moguće dugo produljivati. Bez adekvatne i alternativne energetske strategije, ovo pitanje postalo je socijalnim problemom, a ne tek tehničkim pitanjem uređenja energetskog sustava.

Izvješće među ostalim donosi pregled cijena opskrbljivača uvoznog plina na granici u pojedinim državama, kao i prosječnu cijenu na plinskim burzama, odnosno HUB-ovima, tamo gdje postoje (u Hrvatskoj postoji samo HEP-ov koji nije zadovoljavajuć). Prema podacima ACER-a Hrvatska plaća 21 euro po megavat satu (MWH), što je veleprodajna cijena uvoznog plina od 17 do 23 posto veća nego u ostalim zemljama regije.

Veću cijenu od nas plaćaju samo Finska (21,5 eura po MWH) i Moldavija (21,7 eura po MWH). Usporedbe radi, Slovenija (19,2) i Mađarska (19,3) plaćaju gotovo dva eura po megavatsatu manje, dok se veleprodajna cijena plina u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj kreće od 17,1 do 18 eura po megavatsatu.

Trenutno stanje rezultat je tri glavna faktora: značajnog opadanja domaće proizvodnje zbog privatizacije INA-e i prodaje MOL-u koji je obustavio istraživanja u Hrvatskoj te umjesto toga, uvozi plin iz Mađarske u Hrvatsku.

Drugi faktor su nediverzificirani izvora i udaljenosti od izvora (zbog transportnih tarifa) – reducirana domaća proizvodnja nadomještala se većim uvozima, a Hrvatska je tu ovisna o MOL-u i Gazpromu s kojim također potpisuje dugoročne ugovore koji ne omogućavaju fleksibilnu, tržišnu adaptaciju cijena s obzirom na stupanj ponude i potražnje. Udaljenost definira i tranzitne tarife, stoga veća udaljenost znači veće cijene. Hrvatsku ovo dovodi u nelagodnu poziciju.

Ta je zemlja također ispala iz svih dogovora o gradnji budućih plinovoda – niti je dio Južnog toka, niti Sjevernog, a nepoznata je budućnost i onog jonskog. Ostaje samo još neizgrađeni LNG terminal na Krku.

Poluregulirano tržište kakvo Hrvatska trenutno ima, pokazuje se najgorom je od mogućih opcija u dijapazonu od potpuno reguliranog do potpuno dereguliranog.

Ova srednja opcija trebala bi opravdati državni utjecaj kroz socijalnu cijenu plina, međutim, umjesto toga, ona je ostavila prostora za sumnjive radnje i razna pogodovanja koja se pokazuju u dugoročnim ugovorima u kojima je cijena plina fiksirana i u Hrvatskoj, u pravilu veća od tržišne. Najpoznatija posljedica ovakve plinske politike je Petrokemija koja se danas tretira kao gubitaš iako, zbog nepovoljnih ugovora, plaća znatno skuplji plin od tržišne cijene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik