Srbija bi mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu

Bez autora
Oct 22 2018

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je rudarstvo velika razvojna šansa i da projekti "Jadar" i "Timok" na nalazištu "Čukaru Peki", zajedno sa razvojem RTB Bor, mogu puno da utiču na ubrzani privredni razvoj zemlje. Antić je, tokom učešća na Ekonomskom samitu Srbije, istakao da RTB Bor sa strateškim partnerom "Zijin Mining Group" ima mogućnost da bude lokomotiva razvoja Srbije. Prema njegovim rečima, ukoliko bude sinergije sa projektom "Timok", što je izvesno, RTB Bor bi mogao u periodu od šest godina da počne da proizvodi iz sopstvenih koncentrata između 200.000 i 250.000 tona bakra godišnje.

Rudarstvo velika razvojna šansa SrbijeMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je rudarstvo velika razvojna šansa i da projekti "Jadar" i "Timok" na nalazištu "Čukaru Peki", zajedno sa razvojem RTB Bor, mogu puno da utiču na ubrzani privredni razvoj zemlje.

Antić je, tokom učešća na Ekonomskom samitu Srbije, istakao da RTB Bor sa strateškim partnerom "Zijin Mining Group" ima mogućnost da bude lokomotiva razvoja Srbije.

Prema njegovim rečima, ukoliko bude sinergije sa projektom "Timok", što je izvesno, RTB Bor bi mogao u periodu od šest godina da počne da proizvodi iz sopstvenih koncentrata između 200.000 i 250.000 tona bakra godišnje.

To će nas staviti na treće mesto po proizvodnji bakra u Evropi i RTB Bor će učestvovati sa približno pet odsto u BDP-u samo sa proizvodnjom tog metala i očekujem da ćemo iskoristiti tu ogromnu priliku, naglasio je on.

Takođe, kako je napomenuo, u dinamičnoj slici razvoja Srbije izdvajaju se i energetski projekti svetske klase, poput projekta "Jadar", koji razvija kompanija "Rio Tinto" kod Loznice za dobijanje litijuma.

Ministar je naglasio da bi već za nekoliko godina, kada taj rudnik bude otvoren, Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu.

To može da generiše i razvoj čitavog drugog niza industrija, kao što je proizvodnja baterija i električnih automobila ovde u Srbiji, naglasio je Antić i ukazao na to da je "Čukaru Peki" potencijalno jedno od najbogatijih svetskih nalazišta bakra i zlata.

U Srbiji se, kako je podsetio, realizuje investicioni ciklus energetskih projekata vrednih između tri i četiri milijarde evra, a neki od značajnijih projekata su novi termoblok u Kostolcu B3 snage 350 megavata, vredan više od 750 miliona dolara, kao i gradnja pogona za obnovljive izvore energije, snage oko 600 megavata.

On je, kada je reč o gasu, najavio da će biti prošireno skladište gasa Banatski dvor, ali i izgrađeno novo skladište Banatski Itebej, dok se gradi i gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske.

Prema njegovim rečima, važna je i gasna interkonekcija između Bugarske i Grčke koja bi mogla da poveže Srbiju sa grčkim gasnim terminalima, ali i veza sa Južnim gasnim koridorom i gasovodima TANAP i TAP.

Takođe, kako je precizirao, u ekološke projekte u enegetskom sistemu do sada je uloženo 300 miliona evra u EPS-u, a biće investirano još dodatnih 800 miliona u narednih pet do sedam godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik