Komisija počela sa radom, zadruge bespovratno dobijaju 823.515.000 dinara

Bez autora
Oct 22 2018

Prva sednica Komisije za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u 2018. godini održana je danas u Palati Srbija, u prostorijama kabineta ministra za regionalni razvoj Milana Krkobabića.Programom podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, predviđeno je učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini na celokupnoj teritoriji Srbije, a naročito u pet južnih upravnih okruga - Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom, saopšteno je iz Krkobabićevog kabineta.

Komisija počela sa radom, zadruge bespovratno dobijaju 823.515.000 dinaraPrva sednica Komisije za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u 2018. godini održana je danas u Palati Srbija, u prostorijama kabineta ministra za regionalni razvoj Milana Krkobabića.

Programom podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, predviđeno je učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini na celokupnoj teritoriji Srbije, a naročito u pet južnih upravnih okruga - Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom, saopšteno je iz Krkobabićevog kabineta.

Ovim programom u 2018. godini zadrugama će biti bespovratno dodeljeno 823.515.000 dinara, što je za četiri puta više nego u 2017. godini, kada je započet projekat oživljavanja zadrugarstva u Srbiji popularno nazvan "500 zadruga u 500 sela".

- Sredstva su namenjena za nabavku mehanizacije i opreme, osnovnog stada i višegodišnjeg zasada. Očekujemo da budu racionalno korišćena kao i do sada i nastavljamo da pratimo rezultate i efekte ulaganja - izjavio je Krkobabić, i dodao "nismo zaboravili ni našu južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, gde ćemo finansijski podržati određeni broj zadruga".

Predsednik Komisije i predsednik Odbora SANU za selo, Dragan Škorić, rekao je da ovaj projekat menja sliku srpskog sela jer udruživanjem mali proizvođači zajednički izlaze na tržište i zajednički rešavaju sve probleme.

Planirano je da ove godine bespovratna sredstva dobije oko 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije. Novoformiranim zadrugama, prema ranije utvrđenim uslovima konkursa, biće dodeljivano do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara. Složene zadruge, kao novinu na ovim prostorima, očekuje iznos do 60 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik