Top 5 zanimanja za narednih 5 godina

Bez autora
Oct 28 2018

Širenje automatizacije će neminovno uneti određene promene na tržište rada, pre svega ukidajući pozicije na manuelnim poslovima koje mogu da obavljaju roboti. To će, posledično da utiče i na jačanje svesti o potrebi za ljudskom kreativnošću i posebnim veštinama. CareerBuilder, globalna online platforma za povezivanje radne snage i poslodavaca, objavila je istraživanje američkog tržišta rada, za koje prognozira da će u narednih pet godina zaposliti još osam miliona ljudi. Najveći rast zapošljavanja ostvariće se u visokoplaćenim i niskoplaćenim delatnostima – prve će beležiti rast od 5,7 odsto a druge od 5,6 odsto. Broj zaposlenih sa srednjim nivoom primanja rašće za 3,8 odsto.

Top 5 zanimanja za narednih 5 godinaŠirenje automatizacije će neminovno uneti određene promene na tržište rada, pre svega ukidajući pozicije na manuelnim poslovima koje mogu da obavljaju roboti. To će, posledično da utiče i na jačanje svesti o potrebi za ljudskom kreativnošću i posebnim veštinama.

CareerBuilder, globalna online platforma za povezivanje radne snage i poslodavaca, objavila je istraživanje američkog tržišta rada, za koje prognozira da će u narednih pet godina zaposliti još osam miliona ljudi.

Najveći rast zapošljavanja ostvariće se u visokoplaćenim i niskoplaćenim delatnostima – prve će beležiti rast od 5,7 odsto a druge od 5,6 odsto. Broj zaposlenih sa srednjim nivoom primanja rašće za 3,8 odsto.

Među dobro plaćenim zanimanjima najtraženije će biti računovođe, ali samo u bliskoj budućnosti jer se u daljoj očekuje da bi i njih mogli da zamene kompjuteri. Takođe će biti posla za nastavnike, istraživače tržišta, kompjutersku podršku i vodoinstalatere.

Što se tiče srednje plaćenih poslova, u SAD bi u narednim godinama moglo biti otvoreno još 50.000 radnih mesta za vozače dostavnih vozila, mada bi i njih relativno brzo mogli zameniti autonomni kombiji i automobili, kao i dronovi. Velika će biti i potražnja za građevinskim radnicima, kadrovima koji održavaju razne mašine, medicinskim sestrama i strukama iz finansijskog sektora.

Među slabije plaćenim zanimanjima najlakše će se zapošljavati trgovci, kuvari, negovatelji, radnici u obezbeđenju i recepcionari u hotelima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik