Pad na svetskim berzama: Srpsko tržište kasnije reaguje

Bez autora
Oct 29 2018

Proteklih nekoliko sedmica je bilo prilično turbulentno na svetskim berzama. Razloga ima više, ali se kretanja na stranim tržištima još ne odražavaju na domaće. Veći broj nepovoljnih faktora udruženo je delovao na ponašanje investitora na svetskim berzama, kaže Nenad Gujaničić, glavni broker kompanije "Momentum sekjuritis". To su pre svega eskalacija trgovinskih odnosa Kine i SAD, nastavak dizanja kamatnih stopa od strane Fed i novi problemi evrozone oličeni u potezima populističke vlade Italije. Istina, dosta ovih problema postojalo je i ranije, ali je veoma teško odrediti koji je tajming kada će se nešto od ovoga pojaviti kao okidač za pad berzi. Naročito u uslovima kada se akcije nalaze na dosta visokim nivoima, u velikoj meri potpomognute politikom centralnih banaka u proteklim godinama.

Pad na svetskim berzama: Srpsko tržište kasnije reagujeProteklih nekoliko sedmica je bilo prilično turbulentno na svetskim berzama. Razloga ima više, ali se kretanja na stranim tržištima još ne odražavaju na domaće.

- Veći broj nepovoljnih faktora udruženo je delovao na ponašanje investitora na svetskim berzama - kaže, za "Novosti", Nenad Gujaničić, glavni broker kompanije "Momentum sekjuritis".

- To su pre svega eskalacija trgovinskih odnosa Kine i SAD, nastavak dizanja kamatnih stopa od strane Fed i novi problemi evrozone oličeni u potezima populističke vlade Italije. Istina, dosta ovih problema postojalo je i ranije, ali je veoma teško odrediti koji je tajming kada će se nešto od ovoga pojaviti kao okidač za pad berzi.

Naročito u uslovima kada se akcije nalaze na dosta visokim nivoima, u velikoj meri potpomognute politikom centralnih banaka u proteklim godinama.

Kada je reč o Srbiji, domaća berza se nije mnogo ni oporavila nakon krize. Prema rečima Gujaničića, učešće stranaca je sve manje, pa nema baš direktne i brze reakcije na dešavanja napolju.

- Međutim, ukoliko se pad svetskih tržišta produbi, i kod nas će se pojačati nelikvidnost i verovatno će doći do postepenog pada cene akcija - ukazuje Gujaničić.

- Kada je u pitanju realni sektor, eventualno drastičniji pad najvažnijih svetskih tržišta, od 20 odsto i više, mogao bi ukazati na recesiju, što bi osetila i domaća preduzeća naročito ona koja su više integrisana u globalne tokove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik