Prodat dio imovine "Konjuha"

Bez autora
Nov 02 2018

Dio imovine Fabrike namještaja "Konjuh" u stečaju iz Živinica, u vrijednosti od oko 585.000 maraka, prodat je danas, a u narednom periodu se očekuje raspisivanje novog tendera. Naznaka kompletne prodaje fabrike još nema, čak ni nakon osmog javnog poziva za prodaju dijelova imovine "Konjuha", koja obuhvata veliku površinu zemljišta i ogromnu vrijednost same fabrike sa mašinama i svim pratećim elementima koja je procijenjena na oko 49 miliona maraka. Ono što sada pokušava stečajni upravnik zajedno sa povjeriocima je da proda imovinu fabrike po segmentima, tzv. lotovima, kako bi bilo više zainteresiranih kupaca za određene dijelove, po naravno manjim cijenama.

Prodat dio imovine "Konjuha"Dio imovine Fabrike namještaja "Konjuh" u stečaju iz Živinica, u vrijednosti od oko 585.000 maraka, prodat je danas, a u narednom periodu se očekuje raspisivanje novog tendera.

Naznaka kompletne prodaje fabrike još nema, čak ni nakon osmog javnog poziva za prodaju dijelova imovine "Konjuha", koja obuhvata veliku površinu zemljišta i ogromnu vrijednost same fabrike sa mašinama i svim pratećim elementima koja je procijenjena na oko 49 miliona maraka.

Ono što sada pokušava stečajni upravnik zajedno sa povjeriocima je da proda imovinu fabrike po segmentima, tzv. lotovima, kako bi bilo više zainteresiranih kupaca za određene dijelove, po naravno manjim cijenama.

"Prodat je salon i dva manja poslovna prostora u gradu i ide pet odsto sniženje u odnosu na devetu prodaju, pa ćemo vidjeti", pojasnio je Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik. Shodno Zakonu o stečaju, novac ide povjeriocima, a ostalo u stečajnu masu. Kunalić ističe da je to mala suma u odnosu na potraživanje, ali ovim će se premostiti neki problemi u vezi s daljim funkcionisanjem.

Radnicima bi staž trebalo da bude uvezan najkasnije do maja 2019. godine, zbog stupanja na snagu novog zakona, koji neće eliminisati zatezne kamate, a problem je i sudski spor koji se vodi protiv opštine Živinice zbog nepostojanja urbanističkog plana, koji koči prodaju dijela imovine "Konjuha".

"Tražimo da bude isplaćeno i osam plata radnicima zagarantovanih stečajnim postupkom. Nama treba odobriti cijepanje zemljišta. Stečajni upravnik je tužio općinu Živinice zbog blokade procesa parcelisanja. Čeka se odluka suda", kazao je Mujo Gavranović, predstavnik radnika.

Nova prodaja "Konjuhove" imovine zakazana je za kraj novembra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik