Planirano povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odsto

Bez autora
Nov 05 2018

Prema uputstvu za pripremu budžeta za 2019. godinu zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija.Najviše sredstava po osnovu subvencija planira se za Ministarstvo poljoprivrede, u iznosu ne manjem od 36,2 milijarde dinara. Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici i to 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, a uvećanje od deset odsto doktori. Sužbenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva odbrane mogu očekivati uvećanja plata od devet odsto.

Planirano povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odstoPrema uputstvu za pripremu budžeta za 2019. godinu zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija. Najviše sredstava po osnovu subvencija planira se za Ministarstvo poljoprivrede, u iznosu ne manjem od 36,2 milijarde dinara.

Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici i to 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, a uvećanje od deset odsto doktori.

Sužbenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva odbrane mogu očekivati uvećanja plata od devet odsto.

Uvećanje od devet odsto planirano je i za zaposlene u osnovim i srednjim školama i u ustanovama visokog obrazovanja, ali i radnicima socijalne zaštite.

Zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina mogu očekivati uvećanje od 8,5 odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru, prema projekcijama Ministarstva finansija, imati uvećanja od sedam odsto.

Takođe, u 2019. osnovica za obračun i isplatu plata sudija isplaćivaće se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz prihoda ostvarenih po osnovu naplate sudskih taksi koje pripadaju pravosudnim organima.

U okviru javnog sektora najveće smanjenje zaposlenosti je zabeleženo u javnim državnim preduzećima, ali i u administraciji i obrazovanju.

U avgustu 2018. godine, prosečna neto zarada iznosila je 49.773 dinara, što je ostvareni realni međugodišnji rast od 4,1 odsto.

Na rast zarada u ovom periodu uticalo je i povećanje minimalne cene rada po radnom času, sa 130 dinara koliko je iznosila u 2017. na 143 dinara počev od januara 2018. godine.

U periodu januar–avgust 2018. godine realna prosečna neto zarada realno je povećana za 4,3 odsto.

Ministarstvo finansija objavilo je da će privredni rast ove godine iznositi 4,2 odsto, a u 2019. godini 3,5 odsto. 

Najviše subvencija se planira za Ministarstvo poljoprivrede

Najviše sredstava po osnovu subvencija za 2019. godinu planira se za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu ne manjem od 36,2 milijarde dinara, piše u uputstvu za pripremu budžeta koje je objavilo Ministarstvo finansija.

U resornom ministarstvu kažu da je u okviru subvencija i budžetskih kredita neophodno preispitati sve programe po osnovu kojih se dodeljuju subvencije i budžetski krediti.

"Prilikom planiranja sredstava za subvencije i njihovih namena posebno treba imati u vidu sve propise koji se tiču državne pomoći", navodi se u dokumentu Ministarstva.

Kada je reč o subvencijama za privredu, za ovu oblast su planirana sredstva u visini od 17,59 milijardi dinara.

Prema uputstvu za izradu budžeta za narednu godinu, a koje se tiču subvencija, u okviru razdela Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, subvencije namenjene železničkom i intermodalnom saobraćaju planirane su u ukupnom iznosu od 14,65 milijardi dinara.

"Putevi Srbije" bi prema projekcijama mogli da dobiju 6,3 milijarde, od čega bi 0,5 milijardi dinara bilo za učešće Republike u Projektu rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, dok bi "Koridorima Srbije" moglo pripasti 3,1 milijardu dinara.

Subvencije koje se tiču ministarstava predviđaju da se za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvoji 0,9 milijardi dinara i to za učešće u kreditu Međunarodne banke za obnovu i razvoj (projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja) koji će se realizovati preko Fonda za inovacionu delatnost.

U uputstvu za pripremu budžeta stoji da je u okviru razdela Ministarstva rudarstva i energetike potrebno planirati subvencije za JP PEU "Resavica".

Subvencije namenjene za "energetski ugroženog kupca" projektovane su na iznos ne manji od 1,32 milijarde dinara.

Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija bi prema ovim planovima moglo pripasti 0,5 milijardi dinara, a novac se planira kako bi se koristili turistički vaučeri i unapredilo korišćenje turističkih destinacija u Srbiji.

Za finansiranje javnih servisa (RTS i RTV) na razdelu Ministarstva kulture i informisanja planirane su subvencije u iznosu od četiri milijarde dinara.

Kada je reč o otplati kamata i pratećih troškova zaduživanja, projektovani iznos rashoda po osnovu kamata za 2019. godinu iznosi 103,1 milijardu dinara.

Očekuje se smanjenje nezaposlenosti i rast zarada

Nakon rapidnog smanjenja stope nezaposlenosti u poslednjih pet godina, poboljšanja na tržištu rada se nastavljaju, kako u pogledu rasta broja zaposlenih, tako i u pogledu rasta zarada, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, očekuje se prelivanje ostvarenih pozitivnih kretanja u realnom sektoru na tržište rada u kratkom roku, što će biti potpomognuto rastom stranih direktnih investicija i preduzetim merama u pravcu rasterećenja privrede, i u krajnjoj liniji rezultirati daljim rastom broja zaposlenih i približavanjem stope nezaposlenosti jednocifrenom nivou.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi, broj zaposlenih u prvom polugodištu u odnosu na isti period prethodne godine veći je za jedan odsto, a stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu iznosi 11,9 odsto.

Pozitivna kretanja na tržištu rada potvrđuju i podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, prema kojima je prosečan broj formalno zaposlenih u periodu januar–septembar povećan za 3,8 odsto.

Rast zaposlenosti u ovom periodu u potpunosti je rezultat rasta zaposlenosti u privatnom sektoru (šest odsto), dok je u javnom sektoru broj zaposlenih smanjen za 1,2 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik