Kvadrat stana u Mostaru za dva u Orašju

Bez autora
Nov 06 2018

Posljednjih godina u BiH cvjeta stanogradnja. Investitori uvelike grade stambene zgrade, zbog čega smo odlučili provjeriti koje su cijene po četvornom metru, tko su najčešći kupci, ali i kakva je potražnja. Unatoč sve višim cijenama stanova, tržište nekretnina u Mostaru prednjači po visini cijena u odnosu na ostale općine i gradove u HNŽ-u. Tako će svi oni koji žele kupiti stan u novoj zgradi izdvojiti od 2300 do 2500 KM po četvornom metru. Stan u starogradnji kreće se oko 1500 KM. Cijene su nešto niže u susjednoj ZH županiji, pa tako u Ljubuškom cijena četvornog metra stana u novogradnji stoji 1500 KM, dok je četvorni metar u Posušju niži za 300 KM te se može kupiti po cijeni od 1200 KM. Provjerili smo i kakve su cijene stanova u HB županiji.

Kvadrat stana u Mostaru za dva u OrašjuPosljednjih godina u BiH cvjeta stanogradnja. Investitori uvelike grade stambene zgrade, zbog čega smo odlučili provjeriti koje su cijene po četvornom metru, tko su najčešći kupci, ali i kakva je potražnja, piše Večernji list BiH.

Bogato tržište nekretnina

Unatoč sve višim cijenama stanova, tržište nekretnina u Mostaru prednjači po visini cijena u odnosu na ostale općine i gradove u HNŽ-u. Tako će svi oni koji žele kupiti stan u novoj zgradi izdvojiti od 2300 do 2500 KM po četvornom metru. Stan u starogradnji kreće se oko 1500 KM.

Cijene su nešto niže u susjednoj ZH županiji, pa tako u Ljubuškom cijena četvornog metra stana u novogradnji stoji 1500 KM, dok je četvorni metar u Posušju niži za 300 KM te se može kupiti po cijeni od 1200 KM. Provjerili smo i kakve su cijene stanova u HB županiji.

Kvadrat novoizgrađenih stanova u Livnu košta od 1500 do 1800 KM, a u iznos koji plaća kupac uključen je i PDV. U Livno-stanu kazali su nam da trenutačno imaju još samo dva slobodna stana u novoizgrađenom stambenom objektu po cijeni od 1500 KM, dok će cijena u zgradi koja se dovršava biti već od 1600 KM po m2.

Drugo poduzeće u Livnu koje se, među ostalim, bavi i stanogradnjom je Roco Commerce koje na raspolaganju trenutačno nema nijednu stambenu jedinicu. U završnoj fazi je novo krilo postojećeg objekta u središtu Livna. U njemu će cijena stana biti 1800 KM, a i ti stanovi su, iako objekt još nije dovršen, skoro svi unaprijed rasprodani.

Slične cijene su i u Tomislavgradu. Useljive stanove kupuju uglavnom mlađi bračni parovi te oni koji rade u inozemstvu i žele imati nešto svoje kad dolaze na godišnje odmore, odnosno vrate se u rodni grad nakon ostvarenja mirovine. Kad je u pitanju prodaja u staroj gradnji, cijena se u Livnu kreće od 800 do 1100 KM.

Slično je i u Tomislavgradu, u Kupresu je to između 800 i 900 KM, a u Drvaru i B. Grahovu stanovi se mogu naći po cijeni od 420 do 700 KM po četvornom metru. Potražnja za stanovima povećana je i u središtu Posavske županije - Orašju.

Dugoročno isplativije

Tako je posljednjih nekoliko godina u Orašju izniklo čak sedam stambenih zgrada. Za kupnju su osobito zainteresirani Posavljaci koji žive i rade u inozemstvu, pa se umjesto gradnje kuće češće opredjeljuju za kupnju stanova kao dugoročno isplativiju varijantu.

U jednoj od tvrtki koje se bave stanogradnjom doznali smo da se cijene četvornog metra stana u novim zgradama kreću od 1050 do 1250 KM, što podrazumijeva useljiv stan po sustavu “ključ u ruke”.

Što se tiče starih stanova, njihova se cijena po četvornome metru kreće oko 1000 KM. Stanogradnja je doživjela procvat i u Kiseljaku, pa se tako i u ovoj srednjobosanskoj općini nudi bogata ponuda.

Cijene u novogradnji kreću od se od 1100 do 1300 KM. Za 300 KM niže su cijene u nešto starijoj gradnji i kreću se između 800 i 1000 KM po četvornom metru. Cijene stanova, inače, diktira više čimbenika, kao što su lokacija, kat na kojem se stan nalazi...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik