Država vratila 745 hektara zemljišta planine Zlatar porodici Borisavljević

Bez autora
Nov 07 2018

U posedu Borisavljevića opet je skoro pola Zlatara. Potomcima bivših trgovaca vraćeno je rešenjem Agencije za restituciju 745 hektara šuma na teritoriji opštine Nova Varoš i desetak hektara na delu koji pripada Prijepolju, a šumari kažu da se radi o najlepšim delovima planine, prema Vodenoj poljani i Golom brdu. Borisavljevići se nadaju da će im biti vraćena i druga imovina koju im je oduzela posleratna vlast. Samo na Zlataru posedovali su oko 1.000 hektara smrčeve šume i livada koje su, kako tvrde, njihovi preci još 1745. godine kupili od Turaka za 25 vrećica zlata i 2.000 volova.

Država vratila 745 hektara zemljišta planine Zlatar porodici BorisavljevićU posedu Borisavljevića opet je skoro pola Zlatara. Potomcima bivših trgovaca vraćeno je rešenjem Agencije za restituciju 745 hektara šuma na teritoriji opštine Nova Varoš i desetak hektara na delu koji pripada Prijepolju, a šumari kažu da se radi o najlepšim delovima planine, prema Vodenoj poljani i Golom brdu.

Borisavljevići se nadaju da će im biti vraćena i druga imovina koju im je oduzela posleratna vlast. Samo na Zlataru posedovali su oko 1.000 hektara smrčeve šume i livada koje su, kako tvrde, njihovi preci još 1745. godine kupili od Turaka za 25 vrećica zlata i 2.000 volova.

- Postupajući po podnetim zahtevima, Agencija za restituciju – Područna jedinica Kragujevac vratila je u naturalnom obliku zakonskim naslednicima bivših suvlasnika, pokojnih Njegoša, Vide i Strahinje Borisavljević, ukupno 320 hektara šumskog zemljišta u Katastarskoj opštini Drmanovići. Vraćena šuma bila je u državnom vlasništvu, sa pravom korišćenja JP „Srbijašume“ i kao takvo ovo zemljište je bilo podobno za vraćanje u naturalnom obliku.

Takođe, zakonskim naslednicima bivšeg vlasnika pokojnog Dušana Borisavljevića iz Nove Varoši vraćeni su njihovi zakonski nasledni udeli na šumskom zemljištu koje zahvata ukupnu površinu od 425 hektara, takođe u Katastarskoj opštini Drmanovići - kaže za "Varoške novine" Slobodan Marijan, pomoćnik direktora Područne jedinice Kragujevac.

Potomci Borisavljevića, danas razasuti širom sveta, nisu jedini kojima je u ovom delu Srbije vraćena imovina oduzeta nakon Drugog svetskog rata. Prema podacima Agencije za restituciju, samo na teritoriji opštine Nova Varoš bivšim vlasnicima je vraćeno ukupno 884,2 hektara šume i 131 kvadratni metar neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Vraćeno je i ukupno 116,6 hektara poljoprivrednog zemljišta, među kojima je i devet hektara u Štitkovu, koji su svojevremeno oduzeti sada pokojnom svešteniku Čedomiru Čakareviću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik