Zakupac free-shopova tužio Aerodrome Crne Gore, traži 3,5 miliona eura

Bez autora
Nov 08 2018

Kompanija "Regal Impex GH" iz Podgorice, dugogodišnji zakupac free-shopova na aerodromima u Podgorici i Tivtu, tužila je Privrednom sudu Aerodrome Crne Gore od kojih traži nadoknadu štete u iznosu od oko 3,5 miliona eura, jer im državna kompanija ne dozvoljava suprotno produženom ugovoru, još dvije i po godine da obavljaju slobodnu carinsku prodaju na aerodromima u Podgorici i Tivtu. Vlada je kao osnivač ACG ekspresno 20. septembra ove godine, zaključkom usvojila odluku odbora direktora ACG, donijetu dan ranije, da se oglasi iznajmljivanje prostora za obavljanje slobodne carinske prodaje na aerodromima u Podgorici i Tivtu, o čemu je izvršni direktor ACG Danilo Orlandić obavijestio "Regal Impex" 27. septembra ove godine.

Zakupac free-shopova tužio Aerodrome Crne Gore, traži 3,5 miliona euraKompanija "Regal Impex GH" iz Podgorice, dugogodišnji zakupac free-shopova na aerodromima u Podgorici i Tivtu, tužila je Privrednom sudu Aerodrome Crne Gore (ACG) od kojih traži nadoknadu štete u iznosu od oko 3,5 miliona eura, jer im državna kompanija ne dozvoljava suprotno produženom ugovoru, još dvije i po godine da obavljaju slobodnu carinsku prodaju na aerodromima u Podgorici i Tivtu, saznaju „Vijesti" iz izvora bliskih Privrednom sudu.

Vlada je kao osnivač ACG ekspresno 20. septembra ove godine, zaključkom usvojila odluku odbora direktora ACG, donijetu dan ranije, da se oglasi iznajmljivanje prostora za obavljanje slobodne carinske prodaje na aerodromima u Podgorici i Tivtu, o čemu je izvršni direktor ACG Danilo Orlandić obavijestio "Regal Impex" 27. septembra ove godine.

Zvaničnici izvršne vlasti i ACG previdjeli su, saznaju "Vijesti", odluku odbora direktora tog državnog preduzeća iz druge polovine 2010. godine kojom je predviđeno njihovo pravo, kao koncedenta, da sa koncesionarom raskinu jednostrano ugovor šest mjeseci prije isticanja obnovljenog ugovora. Kako od "Regal Impexa" to niko nije tražio u prvoj polovini 2016, novi petogodišnji ugovor je automatski potvrđen i na snazi je do 15. marta 2021. godine.

Firma "Regal Impex", u vlasništvu preduzeća Industriaimport-Industriaimpex, od javnog konkursa i dodjele koncesija na aerodoimima u Podgorici i Tivtu od novembra 2005. je zakupac 122 kvadrata prodavnice Aerodroma u Podgorici i 98 kvadrata u terminalnoj zgradi u Tivtu.

Pošto je tuženi (ACG) raspisao novi javni poziv za zakup prodavnica i slobodnu carinsku prodaju, tužilac je, prema navodima iz tužbe protiv ACG, spreman mirno napustiti zakupljene objekte ako mu prije toga tuženi isplati izmaklu dobit za narednih 28 mjeseci. U tom smislu je i postavljen tužbeni zahtjev sudu da mu se isplati 3,5 miliona eura izmakle dobiti sa zateznom kamatom.

Godišnji promet u fri-šopovima na aerodromima do sada je bio oko osam miliona eura godišnje i ACG su uživali između ostalih i naknadu od 12 odsto na bruto ostvarenog iznosa u slobodnim carinskim prodavnicama.To su ujedno bili ACG glavni tzv. neavijacijski godišnji prihodi.

Novim uslovima iz oglasa predviđeno je da ACG ostaje 15 odsto, ali od neto ostvarenog prometa za svaki mjesec trajanja ugovora, što znači da će preduzeće po tom osnovu imati znatno manje prihode. Ponude zainteresovanih ponuđača, za zakup fri-šopova, prema novom oglasu ACG trebalo bi da budu otvorene danas u 15 časova.

Od novih ponuđača se traži da obavljaju carinsku prodaju na najmanje 10 aerodroma i dva kontinenta, odnosno, najmanje pet zemalja od kojih su najmanje dvije članice EU.

Jedan od najzanimljivijih uslova u novom oglasu za zakup fri-šopova odnosi se na obavezu ponuđača u konzorcijumu da je dužan dostaviti plan sa predlogom razvoja unapređenja uslužnih djelatnosti ACG, ali i dokaz za konzorcijum da je u trenutku podnošenja ponude njegov član operater najmanje jednog međunarodnog aerodroma za civilni vazdušni saobraćaj, o čemu treba dostaviti potvrdu izdatu od vazduhoplovnih vlasti te države.

Pravni je nonsens što se konzorcijumu postavlja obavezan uslov da ima operatera za upravljanje ACG, budući da to nema nikakve veze sa slobodnim carinskim prodavnicama, izuzev ako ne postoji nečija namjera da „na mala vrata" uvede nekog budućeg koncesionara za ACG.

Izvršni direktor ACG Danilo Orlandić juče je "Vijestima" kazao da nema zakonskog osnova za produženje ugovora sa "Regal Impexom" koji se sada bez osnova nalazi u trećem petogodišnjem zakupu.

"Zakon o državnoj imovini dozvoljava produžetak ugovora o zakupu imovine u državnom vlasništvu na najviše pet godina nakon isteka prvog petogodišnjeg perioda i u skladu sa tom mogućnošću, ranija rukovodna i upravljačka struktura ACG, produžila je ugovor sa "Regal Impexom". Međutim, ta firma se u ovom trenutku bez osnova nalazi u trećem petogodišnjem periodu zakupa. Nema niti zakonskog, niti bilo kakvog drugog osnova da se taj ugovor produži kako su zatražili iz "Regal Impexa". Uz to, "Regal Impex" nema produžen ugovor sa ACG i ta činjenica im je dobro poznata", kazao je Orlandić.

On je dodao da tužbu te firme doživljavaju kao neosnovanu i uvjereni su da će sud u odgovarajućoj proceduri odlučiti na osnovu zakona i pozitivnih propisa, a ne na osnovu poslovnih želja i potreba bilo koje firme ili pojedinca.

"Procedura prije raspisivanja javnog poziva, a i ona tokom trajanja javnog poziva je bila zakonita i transparentna a uslovi su postavljeni u skladu sa interesom ACG, odnosno, države. Što se tiče prihoda koje su ACG ostvarili ističemo da je novi javni poziv postavio strože uslove po svim finansijskim kriterijumima, ali i zahtijevao dodatne reference u vezi sa razvojem komercijalnih i neavijacijskih uslova u smislu davanja u zakup prostora na aerodromima u Podgorici i Tivtu", istakao je Orlandić.

Novi uslovi će, prema njegovim riječima, sigurno obezbijediti zakonitost tog posla bez obzira ko će biti partner ACG, ali izvjesno i veći obim prihoda, što očigledno ne odgovara pojedinim zainteresovanim ponuđačima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik