Podsticaji za inovacije, bez praga za reklamne troškove

Bez autora
Nov 08 2018

Privrednicima će se, zahvaljujući inicijativi Privredne komore Srbije, od nove godine, umesto samo deset odsto priznavati sva ulaganja u marketinške aktivnosti, odnosno kompletna izdvajanja za reklame knjižiće se kao trošak u poreskim bilansima.Zastupajući interese svojih članica Privredna komora Srbije je predložila ukidanje dosadašnjeg praga za marketinške troškove, a Ministarstvo finansija prihvatilo predlog i ovu novinu, uz ranije najavljenu promenu načina obračuna poreske amortizacije, ugradilo u Nacrt zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Podsticaji za inovacije, bez praga za reklamne troškovePrivrednicima će se, zahvaljujući inicijativi Privredne komore Srbije, od nove godine, umesto samo deset odsto priznavati sva ulaganja u marketinške aktivnosti, odnosno kompletna izdvajanja za reklame knjižiće se kao trošak u poreskim bilansima.

Zastupajući  interese  svojih članica Privredna komora Srbije je predložila ukidanje  dosadašnjeg praga za marketinške troškove, a Ministarstvo finansija prihvatilo predlog i ovu novinu, uz ranije najavljenu promenu načina obračuna poreske amortizacije, ugradilo u Nacrt zakona o porezu na  dobit pravnih lica.

Predloženim zakonskim izmenama uvažena su i zalaganja Privredne komore Srbije za uvođenje podsticaja  privredi za  inovacije, istraživanje i razvoj.

Kako je predloženo, ulaganja u istraživanje i razvoj priznavaće se kao rashod u  to u dvostruko većem iznosu  od stvarnog troška, a 30 odsto investicije u nova privredna društva koja će se baviti inovacionom delatnošću, knjižiće se kao poreski kredit. Takođe, od oporezivanja će biti oslobođeno  čak 80 odsto prihoda ostvarenog korišćenjem intelektualne svojine.

Ovo je samo deo prihvaćenih inicijativa i predloga za koje se Privredna komora Srbije zalagala u proteklom periodu u procesu zastupanja privrede i koji su, prema  jučerašnjoj oceni ministra finansija Siniše Malog doprineli da se u nova zakonska rešenja ugradi glas privrednika, a pripremljeni paket poreskih zakona  donese smanjenje opterećenja i poreske podsticaje kompanijama i preduzetnicima.

Uz to najava da su ovo prvi koraci ka rastrećenju privrede, smanjenju troškova i poboljšanju poreskog ambijenta i da će 2019. godina biti godina reformi Poreske uprave i sistema oporezivanja u Srbiji, Privrednoj komori Srbije je priznanje za doprinos unapređenju poslovnog okruženja, a privrednicima dobar signal da će, u relaksiranim uslovima, moći lakše da planiraju proširenje svojih aktivnosti i nova ulaganja. 

Podsećanja radi, Privredna komora Srbije je, sa ciljem izgradnje stimulativnog poslovnog ambijenta uputila Ministarstvu finansija inicijative, za smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa 15 odsto na 10 odsto, kao i inicijativu za ponovo uvođenje poreskog kredita za ulaganja u nova sredstva u iznosu od 100 odsto ulaganja.

Usvajanjem ovih inicijativa stimulisao bi se privredni ambijent i stvorili uslovi za otvaranje novih radnih mesta, povećanje plata zaposlenih, privlačenje domaćih i stranih investicija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik