Poništen tender za nabavku kartica za radnike

Bez autora
Nov 12 2018

Radnici u Republici Srpskoj još će sačekati na elektronske identifikacione kartice. Ministarstvo finansija Republike Srpske poništilo je tender za izradu sistema elektronskih kartica za radnike u Srpskoj.Iz ministarsta finansija potvrdili su nam da je raspisivanje novog tendera u proceduri i da će na sajtu ministarstva biti ubrzo i javni poziv za novi tender. Do poništavanja je došlo jer je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH usvojila žalbu jednog od ponuđača. Ipak to što će tender biti ponovljen neće uticati na odluku da radnici kartice i dobiju poručuje ministar Milenko Savanović.

Poništen tender za nabavku kartica za radnikeRadnici u Republici Srpskoj još će sačekati na elektronske identifikacione kartice. Ministarstvo finansija Republike Srpske poništilo je tender za izradu sistema elektronskih kartica za radnike u Srpskoj.

Iz ministarsta finansija potvrdili su nam da je raspisivanje novog tendera u proceduri i da će na sajtu ministarstva biti ubrzo i javni poziv za novi tender.

Do poništavanja je došlo jer je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH usvojila žalbu jednog od ponuđača. Ipak to što će tender biti ponovljen neće uticati na odluku da radnici kartice i dobiju poručuje ministar Milenko Savanović.

“Mislim da će sve to ići u svojoj zakonskoj regulativi, naravno mi ćemo istrajati na tome što smo odlučili iz tog razloga da se uvede više reda kako kod poslodavaca tako i kod radnika”, poručio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Srpske.

Ne vjeruju poslodavci da će kartice uvesti previše reda. Smeta im što bi radnici morali da mijenjaju kartice svaki put kada promijene poslodavca. Skeptični su i da će uvođenje elektronskih kartica značajnije smanjiti rad na crno.

“Mi smo i prethodno ukazivali na probleme što kartica ne sadrži podatke koj je trebala da sadrži koji bi na neki način uslovili umanjenje sive ekonomije”, kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Elektronske kartice za radnike trebalo je da zažive do kraja godine i svaki radnik u Srpskoj trebalo bi da je ima tokom radnog vremena. U slučaju inspekcije radnik bi karticu trebalo da da na uvid.

Radnik bez dokumenata platio bi 20 maraka kazne, dok bi poslodavcu mogla da bude zabranjena djelatnost 15 dana. Prvi kontingent kartica za ranike u Srpskoj finansiraće Poreska uprava, a sve ostale - poslodavci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik