Gas će do 2030. biti drugi najveći svetski izvor energije

Bez autora
Nov 13 2018

Očekuje se da će do 2030. godine prirodni gas umesto uglja postati drugi najveći svetski izvori energije posle nafte, zahvaljujući nastojanjima da se smanji zagađenje vazduha i povećanju upotrebe tečnog prirodnog gasa, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku. IEA, sa sedištem u Parizu, navela je u izveštaju „Izgledi svetske energetike 2018” da će tražnja za energijom porasti za više od četvrtine između 2017. i 2040. godine, pod pretpostavkom da se poboljša energetska efikasnost, dok će se bez tih poboljšanja tražnja udvostručiti. Globalna tražnja za gasom bi se, prema procenama IEA, povećavala za 1,6 posto godišnje do 2040. godine i bila bi za 45 odsto veća nego danas.

Gas će do 2030. biti drugi najveći svetski izvor energijeOčekuje se da će do 2030. godine prirodni gas umesto uglja postati drugi najveći svetski izvori energije posle nafte, zahvaljujući nastojanjima da se smanji zagađenje vazduha i povećanju upotrebe tečnog prirodnog gasa (TPG), saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA, sa sedištem u Parizu, navela je u izveštaju „Izgledi svetske energetike 2018” da će tražnja za energijom porasti za više od četvrtine između 2017. i 2040. godine, pod pretpostavkom da se poboljša energetska efikasnost, dok će se bez tih poboljšanja tražnja udvostručiti, prenosi agencija Rojters.

Globalna tražnja za gasom bi se, prema procenama IEA, povećavala za 1,6 posto godišnje do 2040. godine i bila bi za 45 odsto veća nego danas, prenosi Tanjug.

Procene su zasnovane na dokumentu IEA „Novi politički scenario”, koji uzima u obzir zakonodavstvo i politike za smanjenje emisija, kao i borbu protiv klimatskih promena, a takođe polazi od pretpostavke veće energetske efikasnosti u korišćenju goriva, energetske efikasnosti zgrada i drugih faktora.

Kina, koja je već najveći svetski uvoznik nafte i uglja, uskoro će postati najveći uvoznik gasa, a neto uvoz bi se približio nivou Evropske unije do 2040., predviđa IEA, prenosi Tanjug.

Prema računici Rojtersa, a na osnovu podataka kineske uprave carina, Kina je već potisnula Japan sa pozicije najvećeg svetskog uvoznika prirodnog gasa.

Mada je Kina treći po veličini korisnik prirodnog gasa u svetu, iza Sjedinjenih Država i Rusije, ona mora da uvozi oko 40 odsto svojih potreba jer domaća proizvodnja ne može da „isprati” tražnju.

Azijske ekonomije u usponu učestvovaće u globalnoj tražnji za gasom sa oko 50 odsto, a njihov udeo u uvozu TPG-a će se do 2040. udvostručiti na 60 posto, navodi se u izveštaju IEA.

Globalna potražnja za električnom energijom će se povećavati za 2,1 odsto godišnje, uglavnom usled rasta potrošnje u zemljama u razvoju. Električna energija će do 2040. godine učestvovati sa jednom četvrtinom u ukupnoj potrošnji energije koju koriste krajnji korisnici, poput domaćinstava i industrije.

Ugalj i obnovljivi izvori energije će zameniti mesta u energetskom miksu za proizvodnju struje. Procenjuje se da će udeo uglja u tom miksu 2040. godine pasti na jednu četvrtinu sa današnjih oko 40 procenata, dok bi obnovljivi izvori energije sa sadašnje jedne četvrtine porasli na nešto više od 40 odsto.

Emisije ugljen-dioksida vezane za proizvodnju električne energije će nastaviti da rastu sporo ali stabilno do 2040. godine. Emisije CO2 bi sa nivoa iz 2017. godine, kako predviđa IEA, porasle za 10 posto na 36 gigatonata 2040. godine, uglavnom usled povećanja potrošnje nafte i gasa.

Ova putanja je „daleko od koraka” koje je prema naučnim saznanjima potrebno preduzeti kako bi se izborili sa klimatskim promenama, navodi se u izveštaju IEA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik