Za mesec dana skok cena za 0,3 odsto

Bez autora
Nov 13 2018

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mesečna inflacija u oktobru iznosila je 0,3 odsto. Na kretanje potrošačkih cena najviše je uticalo sezonsko poskupljenje svežeg povrća i odeće i obuće, kao i više cene naftnih derivata.U suprotnom smeru najviše su uticale sezonski niže cene svežeg voća. Međugodišnja inflacija je nastavila kretanje u granicama cilja i u oktobru je iznosila 2,2 odsto. Bazna inflacija ostala je niska i stabilna, i u oktobru je, treći mesec zaredom, iznosila 1,1 odsto međugodišnje.

Za mesec dana skok cena za 0,3 odstoPrema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mesečna inflacija u oktobru iznosila je 0,3%. Na kretanje potrošačkih cena najviše je uticalo sezonsko poskupljenje svežeg povrća i odeće i obuće, kao i više cene naftnih derivata. U suprotnom smeru najviše su uticale sezonski niže cene svežeg voća.

Međugodišnja inflacija je nastavila kretanje u granicama cilja (3 ± 1,5%) i u oktobru je iznosila 2,2%. Bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) ostala je niska i stabilna, i u oktobru je, treći mesec zaredom, iznosila 1,1% međugodišnje.

Detaljnije o faktorima koji su uticali na kretanje inflacije i očekivanjima Narodne banke Srbije za naredni period biće reči na prezentaciji Izveštaja o inflaciji, koja će se održati 16. novembra 2018. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik