Za Staru planinu 63 zahteva

Bez autora
Nov 13 2018

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima. Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, smatrajući da će izgradnja elektrana narušiti netaknutu prirodu ovog kraja. Na njihove proteste je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu, međutim privatni investitor i dalje gradi na ovoj planini. Ministar kaže da je njegov stav da igradnja mini hidrocentrala u zaštićenom parku prirode ne bi smeo da bude dozvoljen, ali po sadašnjem zakonu jeste. Svi investitori koji su dobili dozvole mogu da rade. Problem je u zakonu, neko im je u skladu sa zakonom dao dozvolu i zakon treba da se menja. Aktuelni zakon dozvoljava da se u zaštićenom parku prirode grade mini hidrocentrale, ne u svim zonama, u prvoj ne, a u drugoj i trećoj da, naveo je Trivan i istakao da misli da je to štetno.

Za Staru planinu 63 zahtevaMeštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, smatrajući da će izgradnja elektrana narušiti netaknutu prirodu ovog kraja.

Na njihove proteste je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu, međutim privatni investitor i dalje gradi na ovoj planini.

Ministar Goran Trivan za Prvu TV kaže da je njegov stav da igradnja mini hidrocentrala u zaštićenom parku prirode ne bi smeo da bude dozvoljen, ali po sadašnjem zakonu jeste.

"Svi investitori koji su dobili dozvole mogu da rade. Problem je u zakonu, neko im je u skladu sa zakonom dao dozvolu i zakon treba da se menja. Aktuelni zakon dozvoljava da se u zaštićenom parku prirode grade mini hidrocentrale, ne u svim zonama, u prvoj ne, a u drugoj i trećoj da", naveo je Trivan i istakao da misli da je to štetno.

Takođe, kako navodi, nije dobro što se postupa na osnovu podataka iz 1980. i neke godine prošlog veka i neke mreže predviđenih mini HE po Srbiji, koja nije menjana i po toj logici se postupa a da to nije promenjeno.

"Za Staru planinu imate 63 zahteva, pa to nije normalno. Kada bi se sve to dozvolilo, više nema govora da bi bilo zaštićeno dobro", kaže on.

Najvećoi problem je, kako kaže, to što je dozvoljena gradnja mini HE u prirodnim dobrima, i ne možete da ih odbijete ako ispune uslove. "Ako je tehnologija takva da ne narušava životnu sredinu onda je to u redu", kaže on.

Na direktno pitanje da li mini HE ugrožavaju prirodnu sredinu, Trivan je odgovorio potvrdno.

Na ponovno pitanje pa kako se onda grade, Trivan je kazao da mora da se menja zakon i to tako da bi trebalo poptuno zabraniti gradnju mini HE u zaštićenim dobrima, da budemo, kako je istakao, prvi u Evropi".

O podršci u vladi za tu inicijativu nije želeo da govori direktno, ali je naveo da misli da će je biti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik