Srbiji potrebno šest trening-centara kao što je Simensov

Bez autora
Nov 14 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Simensov trening-centar u Berlinu, i tom prilikom istakla da se, upravo u partnerstvu sa tom kompanijom, u Kragujevcu gradi takav centar za obuku mladih i prekvalifikaciju kadrova, koji bi trebalo da bude završen za nekoliko meseci. Brnabić je naglasila da u Srbiji postoji potreba za šest takvih trening-centara, sa kojima bi naša zemlja mogla da postane regionalni lider za obuku i prekvalifikacije. Premijerka je, u društvu šefa za međunarodne odnose Simensovog obrazovnog programa Jirnega Sibela, obišla prostorije za mehaničku, kao i one za elektronsku obuku, koja obuhvata i razvoj aplikacija za 4.0 industriju.

Srbiji potrebno šest trening-centara kao što je SimensovPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Simensov trening-centar u Berlinu, i tom prilikom istakla da se, upravo u partnerstvu sa tom kompanijom, u Kragujevcu gradi takav centar za obuku mladih i prekvalifikaciju kadrova, koji bi trebalo da bude završen za nekoliko meseci.

Brnabić je naglasila da u Srbiji postoji potreba za šest takvih trening-centara, sa kojima bi naša zemlja mogla da postane regionalni lider za obuku i prekvalifikacije.

Premijerka je, u društvu šefa za međunarodne odnose Simensovog obrazovnog programa Jirnega Sibela, obišla prostorije za mehaničku, kao i one za elektronsku obuku, koja obuhvata i razvoj aplikacija za 4.0 industriju.

Prema njenim rečima, analiza Vlade, PKS i Nemačke privredne komore, samo za nemačke kompanije koje posluju u Srbiji, pokazala je da postoji potreba za šest takvih trening-centara u zemlji.

To je velika investicija za državu i zato pokušavamo da to bude javno-privatno partnerstvo sa zainteresovanim kompanijama. Moja želja je bila da dođemo danas ovde, da vidimo kako rade u Simensu i razgovaramo o svemu što stoji iza jednog ovakvog trening-centra i kako mi možemo da ga pravimo u Srbiji, rekla je Brnabić.

Posebno sam oduševljena time što u Simensovom centru mladi imaju teoriju, kombinovanu sa praksom, planiranjem, budžetiranjem, a na kraju i kontrolom i ocenjivanjem, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, ljudi koji izađu iz ovakvih trening-centara odmah su spremni za odlična radna mesta, koja će biti potrebna ne samo nemačkim kompanijama u Srbiji, nego celoj našoj zemlji.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je zajedno sa premijerkom posetio pomenuti trening-centar, istakao je da u Srbiji raste interesovanje i kompanija i učenika za dualno obrazovanje.

Šarčević je naveo da su sada aktivna 32 dualna profila, a da se priprema još 11, i to ne samo u sferi mašinske industrije i IT sektora, već i za potrebe građevinarstva, ugostiteljstva, turizma i drugih.

Počeli smo sa 400 đaka, a došli na 4.500 za samo godinu dana, podvukao je ministar i dodao da se za neke dualne profile javi i po desetoro dece na jedno mesto.

On je precizirao da je za avijaciju bilo deset zainteresovanih učenika na jedno mesto, dok se za zavarivače, iako se smatra nepopularnim zanatom, na 600 mesta prijavilo 960 đaka.

Ministar je objasnio da u Zakonu o dualnom obrazovanju nije preslikan nemački, švajcarski ili austrijski model, jer je kod nas drugačija struktura privrednih subjekata.

Kod nas je više malih i srednjih preduzeća, ali sve je više velikih kompanija kao što su "Simens", "Kontinental" koje imaju svoje razvojne centre. Plan je da u dogledno vreme imamo mrežu centara, od Leskovca do Subotice, a Kragujevac je samo početak, rekao je Šarčević.

On je naglasio da pomenuti zakon predviđa obavezu kompanija da plaćaju naknadu onima koji su na obuci, i dodao da je u toku izrada novog zakona o dualnom visokom obrazovanju.

Ministar je naveo da će kompanije moći da na vreme uoče i zaposle buduće inženjere na mašinskim ili tehničkim fakultetima, da im daju pristojan honorar i platu tokom studija.

Tako ćemo sačuvati mlade ljude i kadar, a razvijaćemo grane industrije koje su nam važne, zaključio je Šarčević.

Srednjoškolci koji su na obuci u kompaniji "Simens", predstavili su premijerki Brnabić i ministru Šarčeviću programe na kojima rade, pri čemu su izrazili zadovoljstvo time što imaju priliku da stečeno teorijsko znanje nadograde praksom.

Inače, "Simens" širom sveta obučava više od 12.000 ljudi, od kojih najveći broj u samoj Nemačkoj, a zahvaljujući uspehu tog nemačkog modela, kompanija nudi obuku koja kombinuje teoriju i praksu, mladima i van te zemlje.

Programi nude obuku, pre svega, u tehničkim oblastima - mehatronike, IT, elektronike, tehničkog dizajna proizvoda, kako bi se mladi pripremili za izazove digitalizacije.

Posetom ovoj kompaniji, Brnabić je završila trodnevnu posetu Nemačkoj, tokom koje je učestvovala na panelu “Srbija u EU” Fondacije "Konrad Adenauer", razgovarala sa predstavnicima privredne komore na Privrednom forumu u organizaciji “Zidojče cajtunga” i prisustvovala svečanoj večeri, na kojoj se obratila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik