Izvoz u IT sektoru će premašiti 1,2 milijarde evra

Bez autora
Nov 14 2018

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Bojan Stević ukazao je danas na to da je neophodno da lokalne samouprave prate svetske trendove u smart tehnologijama jer su uštede mnogostruko veće od investicija.Stević je, tokom učešća na prvom Korejsko-srpskom forumu "E-uprava i pametni gradovi za budućnost", istakao da ulaganja gradova u smart tehnologije rastu iz godine u godinu, tako da se očekuje da će u 2018. godini premašiti 100 milijardi dolara. On je naglasio da razvoj i unapređenje e-uprave u Srbiji doprinosi olakšanju i smanjenju procedura, budući da su građani do sada dosta vremena provodili na šalterima i u prikupljanju obimne dokumentacije.

Pametni gradovi budućnost, ulaganje u smart tehnologije rasteDržavni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Bojan Stević ukazao je danas na to da je neophodno da lokalne samouprave prate svetske trendove u smart tehnologijama jer su uštede mnogostruko veće od investicija.

Stević je, tokom učešća na prvom Korejsko-srpskom forumu "E-uprava i pametni gradovi za budućnost", istakao da ulaganja gradova u smart tehnologije rastu iz godine u godinu, tako da se očekuje da će u 2018. godini premašiti 100 milijardi dolara.

On je naglasio da razvoj i unapređenje e-uprave u Srbiji doprinosi olakšanju i smanjenju procedura, budući da su građani do sada dosta vremena provodili na šalterima i u prikupljanju obimne dokumentacije.

Državni sekretar je objasnio da je Zakon o opštem upravnom postupku praktično objedinio rad šest institucija i razmenu podataka među njima, a cilj je odgovorna i efikasna uprava.

Takođe, kako je podsetio, osmišljen je i pilot-projekat "Jedinstveno upravno mesto" u pet opština, koji ima za cilj da se rad na izdavanju dokumenata svede na četiri šaltera, a kasnije na jedan.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović istakao je da se prioritet u procesu digitalizacije odnosi pre svega na reformu javne uprave, odnosno svima dostupnu e-upravu.

U poslednjih godinu dana napravljeni su pomaci u donošenju zakona koji su baza e-uprave. Uporedo sa regulativom, Kancelarija je morala da stvori uslove za što bržu razmenu podataka između institucija, objasnio je Jovanović.

Pored postojećih usluga, u planu je pokretanje usluge e-inspektor, gde će biti uvezane sve inspekcije, naglasio je on, dodavši da po toj magistrali već putuju podaci pravosudnih organa i funkcioniše i e-katastar.

To je prvi stub digitalizacije – javna uprava. Drugi stub je reforma prosvete. Treći je IT društvo, u čemu napredujemo. Izvoz u IT sektoru bio je 900 miliona evra, a sada će premašiti 1,2 milijarde evra. Četvrti stub je IT infrastruktura, naglasio je Jovanović.

Ona se, kako je istakao, odnosi na izgradnju tehnoloških parkova, fakulteta, potom broadband infrastrukture koja će omogućiti digitalnu nastavu, pri čemu je strateški projekat na tom polju izgradnja data centra u Kragujevcu.

Otpravnik poslova u Ambasadi Republike Koreje Hjunso Jun rekao je da bi e-uprava i pametni gradovi mogli biti još jedna ključna oblast za saradnju Srbije i Koreje.

Predsednik Saveza za e-upravu NALED-a Željko Tomić istakao je da su procene da će do kraja sledeće godine ulaganja u smart tehnologije doneti gradovima ekonomsku vrednost četiri puta veću od uloženog.

Prema njegovim rečima, unapređenje regulatornog i institucionalnog okvira za razvoj e-uprave i e-poslovanja jedan je od ključnih strateških prioriteta NALED-a.

Važno je da imamo priliku da o najboljim praksama i rešenjima razgovaramo sa predstavnicima renomiranih kompanija i vodećim inovatorima u IKT-u iz Koreje, zemlje koja je na listi Ujedinjenih nacija treća u razvoju e-uprave i globalni lider po uključenosti građana u korišćenje e-usluga, naglasio je Tomić.

On je ocenio da za lokalne samouprave u Srbiji koristan može biti primer projekta „Internet sela“ koji je za manje od 10 godina povećao upotrebu kompjutera na selu sa 37 odsto na 72 odsto, a korišćenje interneta sa devet na 66 odsto, čime je pružio šansu lokalnom stanovništvu da putem e-trgovine plasiraju proizvode i kreiraju prilike za svoje ekonomsko osnaživanje.

U okviru prvog Korejsko-srpskog foruma vodeći inovatori iz Koreje u domenu IKT tehnologija i smart siti rešenja razmeniće znanja i predstaviti najbolje prakse sa poslovnom i stručnom zajednicom, državnim institucijama, lokalnim samoupravama i međunarodnim organizacijama u Srbiji.

Ideja je da ovaj skup bude prilika za diskusiju o najmodernijim trendovima u domenu e-usluga, bezbednosti podataka, poslovanja u takozvanom "klaudu", kao i rešenjima za pametne gradove i IoT tehnologijama u službi unapređenja energetske efikasnosti, upravljanja saobraćajem, komunalnim delatnostima i drugim oblastima od značaja za lokalno stanovništvo i privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik