Taksama Prištine na srpsku robu ugrožen Cefta sporazum

Bez autora
Nov 14 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da Beograd očekuje da Evropska komisija izvrši pritisak na prištinske institucije kako bi ukinule taksu od deset odsto na srpsku robu, a alternativa tome je da Kosovo izađe iz Cefta sporazuma.Ljajić je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da čak i zemlje koje su u ratu međusobno ne pribegavaju ovakvim drakonskim merama. Ukoliko Evropska komisija hitno ne reaguje, čitav Cefta sporazum i sve ono što smo radili na formiranju zajedničkog ekonomskog prostora pada u vodu, poručio je potpredsednik Vlade.

Taksama Prištine na srpsku robu ugrožen Cefta sporazumPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da Beograd očekuje da Evropska komisija izvrši pritisak na prištinske institucije kako bi ukinule taksu od deset odsto na srpsku robu, a alternativa tome je da Kosovo izađe iz Cefta sporazuma.

Ljajić je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da čak i zemlje koje su u ratu međusobno ne pribegavaju ovakvim drakonskim merama.

Ukoliko Evropska komisija hitno ne reaguje, čitav Cefta sporazum i sve ono što smo radili na formiranju zajedničkog ekonomskog prostora pada u vodu, poručio je potpredsednik Vlade.

On je ocenio da to neće biti naš neuspeh, nego pre svega neuspeh Evropske unije, koja je, kroz Berlinski proces, kao jedan od glavnih ciljeva promovisala formiranje zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.

Ljajić je ukazao na to da Beograd ne može da uvodi nikakve kontramere jer vrlo malo robe kupuje na Kosovu i to uglavnom od srpskih privrednika koji žive u pokrajini.

Kada je reč o navodima da je prepolovljen plasman srpske robe na Kosmetu, on je naveo da se još prikupljaju podaci, pre svega od naših glavnih proizvođača, trgovaca i izvoznika, i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i našom carinom.

Potpredsednik Vlade je, međutim, rekao da su ti podaci približno tačni i da je gotovo prepolovljen plasman naše robe na tržište Kosova zbog ovih neobjašnjivih mera, koje nemaju nikakvu ekonomsku logiku.

Jedino što u ovom trenutku možemo da uradimo jeste konstantan pritisak koji će Beograd vršiti na sve evropske institucije, objasnio je Ljajić, uz napomenu da se Srbija neće pomiriti sa ovom merom i odlukom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik