Pančevci dobijaju struju iz ruskog gasa

Bez autora
Nov 14 2018

Izgradnja prve elektrane na gas u Srbiji startuje u januaru 2019. godine, a struju i toplotnu energiju počeće da proizvodi u trećem kvartalu 2020. Ovaj, oko 180 miliona evra vredan projekat realizuje "Gasprom enerdžiholding", ćerka firma ruskog "Gasproma" i NIS. Lokacija je u industrijskoj zoni neposredno uz rafineriju nafte u Pančevu, a postrojenje snage oko 200 megavata će se prostirati na dva hektara. Većina proizvedene energije biće namenjena NIS-u, tačnije rafineriji, a viškovi će biti plasirani kako na domaćem tako i na regionalnom tržištu električne energije. Time će Srbija dobiti jedno od najvećih postrojenja za proizvodnju ekološke energije, a iz "Srbijagasa" najavljuju da bi naša država mogla da dobije još dve ovakve elektrane, u Beogradu i Nišu, ali se još traži model realizacije, a prema poslednjim informacijama, u igri je i javno-privatno partnerstvo.

Pančevci dobijaju struju iz ruskog gasaIzgradnja prve elektrane na gas u Srbiji startuje u januaru 2019. godine, a struju i toplotnu energiju počeće da proizvodi u trećem kvartalu 2020. Ovaj, oko 180 miliona evra vredan projekat realizuje "Gasprom enerdžiholding", ćerka firma ruskog "Gasproma" i NIS.

Lokacija je u industrijskoj zoni neposredno uz rafineriju nafte u Pančevu, a postrojenje snage oko 200 megavata će se prostirati na dva hektara.

Većina proizvedene energije biće namenjena NIS-u, tačnije rafineriji, a viškovi će biti plasirani kako na domaćem tako i na regionalnom tržištu električne energije.

Time će Srbija dobiti jedno od najvećih postrojenja za proizvodnju ekološke energije, a iz "Srbijagasa" najavljuju da bi naša država mogla da dobije još dve ovakve elektrane, u Beogradu i Nišu, ali se još traži model realizacije, a prema poslednjim informacijama, u igri je i javno-privatno partnerstvo.

Pančevačku elektranu gradi "Srpska generacija - Novi Sad - TE-TO Pančevo". Ovo preduzeće je 51 odsto u vlasništvu "Gasprom enerdžiholdinga", a 49 procenata je u rukama "Naftne industrije Srbije". Izvođač radova je "Šangaj elektrik grup". Da bi objasnio šta će to da se gradi u Pančevu, "Gasprom enerdžiholding" je grupu srpskih novinara odveo u Rusiju, kako bi posetili tri velike elektrane, koje energijom snabdevaju Moskvu i Sankt Peterburg.

Direktor direkcije za kapitalnu izgradnju Prvomajske termoelektrane u Sankt Peterburgu Mihail Održivojski kaže, za "Novosti", da je ovaj objekat, sada snage 360 megavata, nekada struju proizvodio iz uglja.- Nemerljiv je doprinos naše promene energenta ekologiji - kaže naš sagovornik. - Osim smanjenja zagađenja vazduha, rešili smo se i problema sa otpadnim vodama, ali i s tonama otpada.

Održivojski kaže da se prelaskom na gas drastično smanjilo zagađenje u Sankt Peterburgu, a da su zaštićeni vazdušni i vodeni bazeni Finskog zaliva. Prvomajska termoelektrana proizvodi toplotnu energiju za pola miliona domaćinstava. Upravo po uzoru na ovaj objekat, gradiće se i pančevačka elektrana.

Osim Prvomajske termoelektrane, obišli smo i Državnu elektranu 1 "P. G. Smidovič", koja se nalazi na 600 metara od Kremlja, i "TE-20" u moskovkom jugozapadnom upravnom okrugu.

Prva snabdeva energijom centar glavnog grada Rusije i ima instaliranu snagu 76 megavata. To je najstarija elektrana u Rusiji i njena gradnja je počela 1896. godine. Nikada nije prestajala s radom, čak ni za vreme Drugog svetskog rata, kada je proizvodila ne samo energiju nego i oružje.

Ipak "TE-20" je najimpresivniji objekat. Najveća elektrana "Mosenerga" (čiji je vlasnik "Gasprom enerdžiholding") ima snagu 1.083 megavata. Proizvodi energiju isključivo na gas i snabdeva područje od oko milion i po stanovnika. Iz nje se napaja moskovski metro, ali i stadion "Lužniki".

Kako bilo, Srbija dobija novi objekat i naša država će dobiti dodatnu energetsku stabilnost. Rafineriija će dobiti novog snabdevača strujom i toplotnom energijom. Detalji po kojim uslovima će se dobavljati gas za ovu elektranu još nisu poznati. Ipak, zanimljivo je da je elektrana u Pančevu prvi ovakav projekat "Gasproma" izvan Rusije.

Šestina proizvodnje

Kompanija "Gasprom enerdžiholding" sa proizvodnjom energije iz gasa već se pozicionirala sa šestinom ukupne proizvodnje struje u Ruskoj federaciji. Iako prebogata gasom, čak polovina proizvodnje električne energije u najvećoj državi na svetu dolazi iz hidroelektrana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik