Srbija prvi put domaćin panela na Global Grain-u u Ženevi

Bez autora
Nov 14 2018

Srbija je prvi put bila domaćin okruglog stola na najvećem svetskom forumu u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama "Global Grain", koji se održava od 13. do 15. novembra u Ženevi, saopštilo je Udruženje "Žita Srbije". Kako se precizira u saopštenju, Udruženje "Žita Srbije" je, uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Evropske banke za obnovu i razvoj, prvog dana konferencije bilo domaćin okruglog stola na temu "Bliži pogled na: proizvodnju, potrošnju, skladišnu logistiku i rečnu infrastrukturu mikroregiona". Forum u Ženevi okupio je više od 1.100 učesnika, najvećih proizvođača, prerađivača, trgovaca i eksperata iz 65 zemalja sveta, koji imaju priliku da čuju najnovije trendove i izazove u ovoj industriji, kao i da uspostave poslovnu saradnju sa drugim globalnim ključnim učesnicima u sektoru uljarica i žitarica.

Srbija prvi put domaćin panela na Global Grain-u u ŽeneviSrbija je prvi put bila domaćin okruglog stola na najvećem svetskom forumu u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama "Global Grain", koji se održava od 13. do 15. novembra u Ženevi, saopštilo je Udruženje "Žita Srbije".

Kako se precizira u saopštenju, Udruženje "Žita Srbije" je, uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prvog dana konferencije bilo domaćin okruglog stola na temu "Bliži pogled na: proizvodnju, potrošnju, skladišnu logistiku i rečnu infrastrukturu mikroregiona".

Forum u Ženevi okupio je više od 1.100 učesnika, najvećih proizvođača, prerađivača, trgovaca i eksperata iz 65 zemalja sveta, koji imaju priliku da čuju najnovije trendove i izazove u ovoj industriji, kao i da uspostave poslovnu saradnju sa drugim globalnim ključnim učesnicima u sektoru uljarica i žitarica.

Okrugli sto sa fokusom na Srbiju organizovan je u okviru projekta "Razvoj kapaciteta agrobiznis udruženja na novim izvoznim tržištima", koji u Srbiji sprovode UN FAO i EBRD.

Učesnicima su prezentovani najnoviji podaci o količinama i kvalitetu proizvodnje pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice u Srbiji, zatim izvozni kapaciteti naše zemlje i ključna tržišta na kojima se ove kulture plasiraju.

"Srbija je i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu, pokazala je analiza Udruženja 'Žita Srbije', izrađena na osnovu podataka Odeljenja za poljoprivredu Sjedinjenih Država (USDA) za period 2014/15 - 2017/18", rekao je Slavko Jovanović, predsednik Upravnog odbora "Žita Srbije".

Kako je precizirao, u izvozu kukuruza Srbija se nalazi na sedmom mestu, dok je u izvozu pšenice na desetom mestu.

"Naša zemlja je zadržala visoke prinose ovih kultura po hektaru, tako da je i dalje na visokom drugom mestu kada je u pitanju pšenica, odmah iza proseka Evropske unije, i na petom mestu u prinosu kukuruza po hektaru", istakao je on.

Jovanović je naveo i da se za ekonomsku 2018/19. godinu očekuje da će Srbija izvesti 2,7 miliona tona kukuruza, 1,7 milion tona pšenice, 300.000 tona soje, 137.000 tona suncokreta i 130.000 tona uljane repice".

Miloš Milovanović, koordinator FAO-EBRD projekata u Srbiji je rekao da je u protekle dve godine u Srbiji uspešno realizovan projekat "Unapređenje izvoza žitarica i uljarica" u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije i Udruženjem "Žita Srbije".

"Kao jedan od najnovijih rezultata uspostavljenog javno-privatnog dijaloga u oblasti žitarica i uljarica, Srbija će ove jeseni biti sertifikovana za izvoz pšenice u Egipat. U okviru novog projekta, u planu je i organizovanje Nacionalne žitarske konferencije, kao i 'Crop Tour' za agrarne novinare pre žetve pšenice sledeće godine", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, u okviru projekta FAO-EBRD su izrađene brojne sektorske analize, održani stručni skupovi, organizovana studijska putovanja i unapređena komunikacija između svih ključnih sektorskih aktera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik